Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας σε διόδια, λιμάνια, τρένα και λεωφορεία για να αποτραπούν μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. Το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας «Πάσχα στο σπίτι» έχει στόχο να μπλοκάρει όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν παράνομα ακόμη και από παράδρομους προς τα εξοχικά τους. Τα γλέντια σε πιλοτές, ταράτσες και αυλές θα είναι στο στόχαστρο της αστυνομίας, η οποία θα επεμβαίνει εάν υπάρχουν καταγγελίες. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου η αστυνομία θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει, ακόμη και τα εναέρια για την εφαρμογή των μέτρων όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζεται την περίοδο αυτή.

«Μπλόκα» παντού

Από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε όλες τις υπηρεσίες να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα και να επιβάλουν χωρίς διακρίσεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, που αυξήθηκαν με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.

Στην τελευταία τηλεσύσκεψη που έγινε το βράδυ της Μ. Πέμπτης, δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη επιτήρηση στις εκκλησίες, στον Επιτάφιο την Μ. Παρασκευή, αλλά και στην Ανάσταση και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις ενέργειες των αστυνομικών, κυρίως την Κυριακή του Πάσχα.

Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των μετακινήσεων εντός του αστικού ιστού, κυρίως με τον κωδικό Β4, που αφορά τη μετάβαση σε άνθρωπο που έχει ανάγκη βοηθείας, στο οποίο επέμεινε με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Για την παραβίαση αυτού του περιορισμού το πρόστιμο γίνεται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 για τον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Η ίδια ποινή ισχύει για την απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού, αλλά επεκτάθηκε για το παραπάνω διάστημα και για μετακινήσεις εντός νομού αλλά εκτός αστικού ιστού, δηλαδή στα εξοχικά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν πονοκέφαλο για την Αστυνομία, καθώς μπορούν να επέμβουν μετά από καταγγελίες, κάτι που απεύχονται οι αστυνομικοί, ποντάροντας στο φιλότιμο των Ελλήνων και στην τήρηση των απαγορεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, από χτες ήδη έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες στις αγορές για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για κλοπές και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.

– Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.

– Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο#Μένουμε Κυκλάδες: Τήνος – ert.gr
Επόμενο άρθροΜπακογιάννης για Βοτανικό: «Σύντομα θα προχωρήσουμε»!