Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες στη διάρκεια της πανδημία του κοροναϊού και σε τοπικά προβλήματα, με επιπτώσεις στην απασχόληση, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της φετινής ΔΕΘ.

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πάντως, διευκρίνισε ότι με απόφαση της ΓΣΕΕ δεν θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη ΔΕΘ φέτος, για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας από τον κοροναιό, ωστόσο, θα γίνουν εκδηλώσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων.

Την Παρασκευή το πρωί, προγραμματίζεται η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ ενόψει της φετινής ΔΕΘ και, στη συνέχεια, η παρουσίαση της έρευνας από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι ενδεικτικά της αδιέξοδης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, με την ανεργία σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στους νέους, να ξεπερνάει ακόμα και το 70%.

– Στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Χάρη Κυπριανίδη, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

«Το επόμενο διάστμα, περιμένουμε τις αληθινές επιπτώσεις της περιόδου που προηγήθηκε και, όλα αυτά, την ώρα που θα γίνουν ορατές και οι επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, στις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η αλλαγή θα σημάνει επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, εκτόξευση της υπέρ-ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και χαμηλή προστασία στους χώρους εργασίας, με τους εργαζόμενους να έχουν απωλέσει τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα».

Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΘ), αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο φθινόπωρο το 40%, δηλαδή να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

– Στη Δράμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Σαβρίδη, η ανεργία έχει αγγίξει το 30%, με την αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων που γίνονται στα λατομεία του νομού να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές της περιοχής.

– Στην Καστοριά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Μαλέας, η ανεργία ξεπερνάει το 50%, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία για νέες θέσεις και πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση, με πρόσχημα τον Covid-19. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει νόημα να μιλάμε πια για νούμερα στην ανεργία. Παλιά λέγαμε ‘κάθε σπίτι έχει έναν άνεργο’, τώρα λέμε ότι ‘είναι ζήτημα να έχει έναν εργαζόμενο’».

– Στην Κατερίνη, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Δέσποινα Κωνσταντίνου, «η εργατική αυθαιρεσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γεγονός που ενισχύθηκε από τις συνθήκες της πανδημίας και την ανυπαρξία ελέγχων από τα Σώματα της Επιθεώρησης Εργασίας. Φοβόμαστε ότι η ανεργία θα ξεπεράσει τα ποσοστά της οικονομικής κρίσης, θέλουμε να υλοποιήσουμε προτάσεις και είμαστε εδώ επιτέλους για να εισακουστούμε», επεσήμανε.

– Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον γ.γ. του Εργατικού Κέντρου, Χρήστο Ζαφειρούδα, «ο νομός παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα το τελευταίο τρίμηνο». Ευελπιστούν να έχουν 1.200 νέες θέσεις εργασίας στα μεταλλεία, όπου όμως ο πρόεδρος του συνδικάτου έχει απολυθεί. Τους καλοκαιρινούς μήνες που ο τουρισμός ανεβάζει την κίνηση, η ανεργία κυμαίνεται στο 18%, ενώ τον χειμώνα φτάνει το 24-25%.

«Αν υπήρχε μηχάνημα να μετράει την ανεργία, θα είχε σπάσει»

– Στην Πτολεμαΐδα, η απολιγνιτοποίηση της περιοχής, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάσος Τσιφλίδης, θα αλλάξει δραματικά την περιοχή. «Αν υπήρχε μηχάνημα να μετράει την ανεργία, θα είχε σπάσει. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει λύσεις στη Δυτική Μακεδονία, οι μονάδες που θα κλείσουν θα οδηγήσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην ανεργία, που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την τοπική κοινωνία».

– Στην Πέλλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας-Αλμωπίας, Νίκο Κοτζαμάνη, «η πανδημία και οι καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι) που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή έδωσαν ένα σοβαρό χτύπημα στην εποχική εργασία, με τους περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου να μην έχουν τη δυνατότητα της απασχόλησης». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Σαράντης Χρυσογονίδης, η ανεργία στην περιοχή φτάνει το 50%.

– Στη Βέροια, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Έλενα Ατσάλου, η περιοχή αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εργασιακό πρόβλημα που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα. Όπως εξήγησε, «αναζητούνται εργαζόμενοι από τα κονσερβοποιεία της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν, με τον ΟΑΕΔ να πρέπει να εντάξει και τον πρωτογενή τομέα στα προγράμματά του, ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

– Στις Σέρρες, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άλκης Απιδόπουλος, η ανεργία κυμαίνεται στο 38-40%. Ο νομός, από την πολύ καλή εργασιακή εικόνα που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια με τη μεταποίηση, την παραγωγή και την αγορά, πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση. «Θέλουμε να στηριχτούν οι νέοι, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει συνεργασία με τα συνδικάτα, που αποτελούν τους εκπροσώπους των εργαζομένων», σημείωσε.

«Στο 70% η ανεργία των νέων»

– Στη Φλώρινα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνο Σιάκο, ο οποίος αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην κατάσταση που επικρατεί στο νομό, αλλά και στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην περίοδο μετά την απολιγνιτοποίηση, «η ανεργία στους νέους φτάνει το 70%. Η μετάβαση στην εποχή της απολιγνιτοποιήσης είναι για την κυβέρνηση δίκαιη, αλλά για εμάς βίαιη, καθώς γίνεται δίχως διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους», γεγονός που, όπως είπε, θα οδηγήσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση όλης της περιοχής.

– Στην Ξάνθη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άγγελος Μπεμπεκίδης, η ανεργία ξεπερνάει το 45%. «Ο κόσμος της εργασίας έχει πια κουραστεί» σημείωσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εργατικά ατυχήματα που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

– Στην Καρδίτσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Γιώργο Καπράνα, που μίλησε για «την απόλυτη καταστροφή», ο δείκτης της ανεργίας πλέον ξεπερνάει το 30% στην περιοχή. Ο κ. Καπράνας ζήτησε πολιτικές και θέσεις εργασίας, που θα «φέρουν πίσω στη χώρα τους νέους», αλλά και αυστηρότερους και περισσότερους ελέγχους της αδήλωτης εργασίας, η οποία έχει αυξηθεί δραματικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦιλική ισοπαλία (0-0) για την ΑΕΚ Β’ απέναντι στον Διαγόρα Ρόδου
Επόμενο άρθροΣτην ΚΑΕ Ολυμπιακός το χρυσό βραβείο για το One Team 2020/21