Εντός έδρας μεταφέρονται από σήμερα και έως τη μεθεπόμενη Κυριακή οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα για δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου. Στόχος είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και για στοχευμένη αύξηση δαπανών σε αμυντικές και κοινωνικές δαπάνες.

Η αρχή θα γίνει με το σημερινό τετ-α-τετ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ στην Αθήνα και οι επαφές θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, όπου, μεταξύ άλλων, θα δώσουν το «παρών» ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί το σύνολο των ελληνικών αιτημάτων, που περιλαμβάνουν τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021, την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις, τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από ένα έτος στο επόμενο και την εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημνονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Λε Μερ, που συναντάται σήμερα στις 8.30 το πρωί με τον κ. Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να στείλει αμέσως μετά με δηλώσεις του μήνυμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών για προσέλκυση επενδύσεων, ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Είχε προηγηθεί πριν από ένα μήνα στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού Φόρουμ, το κάλεσμά του προς τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μια θετική τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην παρούσα φάση, ενόψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η 5η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία δημοσιοποιείται αύριο. Στη συνεδρίαση αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με το αίτημα για την εξαίρεση των μεταναστευτικών δαπανών.

Μια γαλλική ασίστ θα ήταν, εξάλλου, σημαντική λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου με φόντο τις πληροφορίες ότι η γερμανική πλευρά δεν εμφανίζεται θετική στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ραντεβού στους Δελφούς

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα μπορέσει να ανιχνεύσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων πριν από το επικείμενο Eurogroup τόσο στο Euro Working Group της μεθεπόμενης Πέμπτης 5 Μαρτίου όσο και στο περιθώριο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που ξεκινά την ίδια ημέρα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Ζαββός, οι επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα είναι ομιλητές σε διάφορες θεματικές ενότητες του Φόρουμ και θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι στο περιθώριο του Φόρουμ θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις για όλα τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα.

Στους Δελφούς θα βρεθούν επίσης ως ομιλητές ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τάο Ζανγκ και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος είναι όμως πλέον αποδυναμωμένος και θα πραγματοποιήσει στο Φόρουμ την τελευταία εμφάνισή του επί ελληνικού εδάφους προτού συνταξιοδοτηθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει στους Δελφούς τη δυνατότητα επαφών και για τα τραπεζικά θέματα με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) Αντρέα Ενρία και την Πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) Έλκε Κένιγκ.

Το προκαταρκτικό πρόγραμμα του Φόρουμ προβλέπει ότι ο κ. Σταϊκούρας θα είναι κεντρικός ομιλητής σε θεματική για τις επενδύσεις, την πράσινη ανάπτυξη και τις τεχνολογικές προκλήσεις το πρωί του Σαββάτου 7 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσουν μια ομιλία για τη φορολογική μεταρρύθμιση και μια ανοιχτή συζήτηση. Στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο και τις προκλήσεις της οικονομίας θα αναφερθεί στις τοποθετήσεις του ο κ. Σκυλακάκης, ενώ ο κ. Ζαββός θα μιλήσει για τις προκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα. Από την πλευρά τους, ο κ. Σεντένο και ο κ. Ρέγκλινγκ έχουν προγραμματισμένες κεντρικές ομιλίες την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου αντιστοίχως. Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM θα λάβει μέρος την τελευταία ημέρα του Φόρουμ, την Κυριακή 8 Μαρτίου, σε πάνελ με θέμα «Η Ελλάδα και το ευρώ: Από την κρίση στην ανάκαμψη», στο οποίο θα συμμετάσχουν επίσης οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Γκίκας Χαρδούβελης και ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτ. Πέτσας: Πρωταρχικός στόχος η αποσυμφόρηση των νησιών
Επόμενο άρθροΣτη δίνη του κορονοϊού η Ιταλία-Τους επτά έφτασαν οι νεκροί-Παγκόσμια ανησυχία