Κέρδη σημειώνουν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου καθώς οι επενδυτές αναμένουν μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων ετών από την Federal Reserve και την τελευταία του 2018.

 

Ειδικότερα, ο Dow Jones κερδίζει 125 μονάδες ή 0,53% στις 23.804 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 16,45 μονάδων ή 0,68% στις 2.563 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 89,75 ή κατά 1,31% στις 6.843 μονάδες.

 

Η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed ολοκληρώνεται σήμερα με τους αναλυτές να περιμένουν άλλα μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων -την τέταρτη και τελευταία για το 2018- κατά 25 μονάδες βάσης.

 

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί παράλληλα στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για το επόμενο έτος, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Fed ενδεχομένως να επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων το 2019 εν μέσω των παγκόσμιων κλυδωνισμών από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν νωρίτερα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

 

Σε συνέντευξη στο Bloomberg ο Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ΗΠΑ και Κίνα θα συναντηθούν τον Ιανουάριο για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιλύει την εμπορική τους διαμάχη.

 

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο τα σχέδια για πιο επίσημες συνομιλίες βρίσκονται υπό συζήτηση.

 

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι η Facebook μοιράστηκε στοιχεία χρηστών με μεγάλες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 0,73%. Το Facebook παραδέχθηκε ότι επέτρεπε σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα των χρηστών του, ωστόσο αρνείται ότι το έκανε χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

 

Έντονα ανοδικά κινείται εξάλλου ο τίτλος της General Electric Co. (+5,5%) μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της μονάδας φροντίδας υγείας.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η GE συνεργάζεται με τις Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, J.P. Morgan Chase και Morgan Stanley στη σχεδιαζόμενη IPO.

 

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ διευρύνθηκε το γ΄ τρίμηνο στα 124,82 δισ. δολ. από το αναθεωρημένο μέγεθος των 101,22 δισ. δολ. το β΄ τρίμηνο.

 

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα $126,2 δισ.

 

Το έλλειμμα σκαρφάλωσε στο 2,4% του ΑΕΠ για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου από 2% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚατατέθηκε η τροπολογία για το μεταφορικό ισοδύναμο στα υγρά καύσιμα
Επόμενο άρθροΗ προσφυγική κρίση επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή