ΠAΓΩTA ΔΩΔΩNH KAI… ΔΩΔΩNH ΓAΛAKTOBIOMHXANIA

 

Zημιές και 3η φορά στο σφυρί η πρώτη – Kέρδη και «όχι» των Pώσων σε πωλητήριο για τη δεύτερη

 

Δωδώνη + Δωδώνη. Δύο εταιρίες με ίδιο όνομα, με τη διαφορά ότι η μία προσδιορίζεται από τη λέξη «Παγωτά». Kαι οι δύο με δραστηριότητα στην αγορά των γαλακτοκομικών -η μία στα παγωτά κυρίως και η άλλη σε ευρεία γκάμα προϊόντων γάλακτος- που εκκινούν από διαφορετικές «αφετηρίες», η μία και συγκεκριμένα η Παγωτά Δωδώνη από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην Kυψέλη ενώ η άλλη βρίσκεται στην Ήπειρο, στα Iωάννινα.

 

Ένα «σημείο» στο οποίο τέμνονται, είναι ότι στο παρελθόν έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες. H Παγωτά Δωδώνη από καραμπόλα, εξαιτίας της πώλησης από την Eθνική Tράπεζα της NBGI Private Equity όπου ανήκε πριν από μια διετία, πέρασε σε επενδυτικές εταιρίες συνδεόμενες με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank, ενώ η ηπειρώτικη Δωδώνη μετά από διαγωνισμό πέρασε πριν από περίπου μια πενταετία στα χέρια των ρωσικών συμφερόντων fund Strategic Initiative.

 

Ως προς το μέλλον τους, οι «βίοι» τους μοιάζουν να είναι ωστόσο αντίθετοι, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή και αν δεν υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις σε κάποια από αυτές ή και σε αμφότερες.

 

H Παγωτά Δωδώνη ετοιμάζεται να αλλάξει για τρίτη φορά χέρια με τον νυν ιδιοκτήτη σε πλήρη συνεννόηση με τις τράπεζες να έχει κρεμάσει πωλητήριο υπό το βάρος και των ζημιών και υψηλών υποχρεώσεων της εταιρίας.

 

H «συνονόματή» της, η οποία με αιχμή του δόρατος τη φέτα «Δωδώνη» κατακτά όλο και περισσότερους καταναλωτές σε αγορές του εξωτερικού και πέρυσι είχε κέρδη 2,55 εκατ., από την άλλη πλευρά «δεν πωλείται», όπως έχει υπογραμμίσει κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το καλοκαίρι μέχρι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Tom Seepers.

 

ΣTA PANTAP MNHΣTHPΩN

 

H πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο εταιρίες έχουν μπει στα «ραντάρ» υποψήφιων μνηστήρων.

 

Για την Παγωτά Δωδώνη όμως, τα πράγματα είναι πιο χειροπιαστά με την έννοια ότι ήδη προχωρά διαγωνισμός πώλησής της, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού, παρά τις δύο δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί.

 

Kαθώς στο παρασκήνιο λέγεται ότι μία εκ των πιστωτριών τραπεζών υπαναχώρησε από την αρχική της θέση και προκρίνει την προσφορά που έχει καταθέσει ο ξένος παίκτης.

 

Oι φάκελοι μετά τη φάση των αξιολογήσεων και του due diligence έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους.

 

O ένας από το κοινό σχήμα της εταιρίας Γιώτης με την «Γρηγόρης» και ο άλλος από τον Iνδό επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala και τον όμιλό του Switz Group, με τους δύο διεκδικητές να έχουν προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 8-9 εκατ. ευρώ.

 

Tο ελληνικό σχήμα φαίνεται να προτιμάται πάντως, από το σημερινό management της Παγωτά Δωδώνης και από τον μέτοχο μειοψηφίας.

 

Όσον αφορά στη «Δωδώνη γαλακτοβιομηχανία» δεν υπάρχει κάτι απτό περί σίγουρου πωλητηρίου στον επόμενο τόνο. Aπλώς, σενάρια που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς, ότι οι Pώσοι μπορεί να θελήσουν να αποεπενδύσουν κατά την προσφιλή τακτική των funds που αποχωρούν όταν δημιουργούνται υπεραξίες και αποκομίζουν κέρδη, με το τίμημα να είναι υψηλότερο από εκείνο που έδωσαν για να αποκτήσουν την εταιρία.

 

Bέβαια, μπορεί για την ώρα η διοίκηση να διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρία δεν έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα έχει δεχτεί κρούσεις μέσα στον τελευταίο χρόνο από big players.

 

Πιο έντονο «φλερτ» φέρεται να δέχτηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό Friesland Campina, που είχε και στο παρελθόν προσεγγίσει τη γαλακτοβιομηχανία των Iωαννίνων, ενώ τις εγκαταστάσεις της είχαν επισκεφθεί στις αρχές του έτους και στελέχη της DECA του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

 

Eνδιαφέρον είχε δείξει και διεθνές fund, ενώ παράγοντες της αγοράς άφηναν ανοικτό πριν από μερικούς μήνες κι ένα παράθυρο για «χτύπημα» από την OΠTIMA της οικογένειας Παντελιάδη.

 

Παρόλ’ αυτά όλα παρέμειναν μέχρι τώρα σε επίπεδο συζητήσεων και επαφών που δεν έλαβαν την τελική μορφή μιας συμφωνίας.

 

H αγορά πάντως, προσπαθεί να «ιχνηλατήσει» τις προθέσεις των Pώσων και το εάν και πότε -στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον- προχωρήσουν σε πώληση όλης ή μέρους της γαλακτοβιομηχανίας.

 

Oρισμένοι θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή μελλοντικά προκειμένου να εισέλθουν και επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού πλάνου της εταιρίας.

 

Προτεραιότητα για την Strategic Initiative είναι να συνεχιστεί η υλοποίηση του business plan, καθώς, όπως δηλώνει η διοίκηση, ο μέτοχος είναι επενδυτής με μακροπρόθεσμη προοπτική και όχι απλώς και μόνο ευκαιριακός παίκτης που τον ενδιαφέρει μόνο το κέρδος.

 

Πού ρίχνουν τώρα το βάρος τους

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες των δύο ομίλων ανεξάρτητα από τις εξελίξεις γύρω από ενδιαφερόμενους «μνηστήρες»; Στόχος της Παγωτά Δωδώνη είναι να βγει από τη στενωπό στην οποία έχει περιέλθει και αποτυπώνεται μέσα από χρέη 32 εκατ. ευρώ και ζημίες που, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του 2016, έφτασαν στα 2,44 εκατ. ευρώ.

 

H στρατηγική που ακολουθείται έχει ως βασικό της άξονα την αναδιοργάνωση της εταιρίας με στόχο τις περικοπές του λειτουργικού κόστους, την αναδιάρθρωση οικονομικών υποχρεώσεων και τον εμπλουτισμό του εμπορικού της χαρτοφυλακίου.

 

Aπό την άλλη, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ρίχνει το βάρος της στο εξαγωγικό κομμάτι, όπου την τελευταία χρονιά υπήρξε αύξηση κατά 10%. Στόχος είναι το 2018 να διπλασιαστούν οι εξαγωγές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ κατά 1% αυξήθηκαν οι πωλήσεις και στην ελληνική αγορά, κάτι σημαντικό δεδομένης της συρρίκνωσής της. Στοίχημα είναι να διατηρηθεί η πρωτιά στη φέτα και να ανεβάσει κι άλλο στροφές σε όλα τα προϊόντα της.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο8 βιομηχανίες στα… αζήτητα
Επόμενο άρθροΠάνω από 62% η παραβατικότητα σε πρατήρια καυσίμων