Δριμεία κριτική συνεχίζει να δέχεται η πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ μετά από αμφιλεγόμενη δήλωση, η οποία θεωρήθηκε έμμεση πρόταση να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα με αντικείμενο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ρωτήθηκε εκ νέου για το περιβόητο βίντεο του youtuber Rezo, το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χριστιανοδημοκρατικό κυρίως στρατόπεδο λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες. Σε αυτό ο νεαρός διαδικτυακός σταρ καλούσε τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη τους στους Χριστιανοδημοκράτες με το επιχείρημα ότι απέτυχαν στα πεδία της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης.

 

Σε σχετική ερώτηση την Δευτέρα η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ απάντησε: «Τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν για παράδειγμα 70 συντάξεις εφημερίδων αποφάσιζαν δυο μέρες πριν τις εκλογές να απευθύνουν κοινή έκκληση και να πουν: μην ψηφίζετε τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες;». Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, θα ήταν μια «προσπάθεια επιρροής των ψηφοφόρων λίγο πριν τις εκλογές» και γι΄ αυτό τίθεται το ερώτημα «ποιοι κανόνες ισχύουν στα αναλογικά μέσα και ποιοι στα ψηφιακά;».

 

SPD: Παράλογες οι δηλώσεις

 

Ισοδυναμούν τα λόγια αυτά με έμμεση πρόταση ελέγχου και λογοκρισίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του YouTube και του ίντερνετ εν γένει, όπως κατηγορήθηκε πανταχόθεν; Στο twitter ξέσπασε αμέσως ένας πόλεμος αναρτήσεων εναντίον της νέας προέδρου της CDU. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και σε πολιτικό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο γγ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: «Αυτό είναι παράλογο. […] Εάν η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ σχεδιάζει τώρα όντως να κινηθεί νομικά εναντίον του youtuber, να ξέρει ότι το κόμμα μου δεν θα συμμετάσχει».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος κατηγόρησε την επίδοξη διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία ότι επιχειρεί προφανώς να ελέγξει την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.

 

Πυρά δέχθηκε ακόμη και από ηγετικά στελέχη του κόμματός της. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ είπε από το βήμα του Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη: «Είτε μας αρέσει τι λέει ένας youtuber είτε όχι πρόκειται για ελευθερία του λόγου». Μάλιστα σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την αρχισυντάκτρια της DW Ίνες Πολ o συντηρητικός πολιτικός πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για δημοσιογραφία, αλλά για ελευθερία του λόγου. Και η ελευθερία του λόγου δεν υπόκειται σε περιορισμούς».

 

Τι λένε ειδικοί

 

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι ειδικοί. Όπως σημειώνει ο Ζίμον Άσσιον, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ΜΜΕ, «νόμος που θα απαγόρευε σε influencer να εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις θα ήταν σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικός. Η ελευθερία των youtuber ή influencer να εκφράζουν πολιτικές πεποιθήσεις προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου», σύμφωνα με τον ίδιο.

 

Το βίντεο του νεαρού Rezo προκάλεσε εμφανή αμηχανία στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο. Στην αρχή η κομματική ηγεσία αποφάσισε να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε με δικό της βίντεο, με πρωταγωνιστή νεαρό της βουλευτή. Γρήγορα όμως η ιδέα εγκαταλείφθηκε και αποφασίστηκε να προσκληθεί απλώς ο νεαρός σταρ του YouTube στα γραφεία του κόμματος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ πολιτική της ΝΔ εναντίον της ρύθμισης οφειλών είναι γνωστή από παλιά
Επόμενο άρθροΤο Ποτάμι δεν κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές