Σήμα πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας, διαρκούς επαγρύπνησης και ψυχραιμίας στέλνει η Αθήνα, στη σκιά της κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα με την έκδοση της παράνομης ΝAVTEX για έρευνες νότια του Καστελόριζου. Tηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και την Αγία Σοφία στο επίκεντρο. 

«Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκαιο. Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την παράνομη ΝAVTEX, η Άγκυρα δεσμεύει και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες με το Ορούτς Ρέιτς. Την ίδια στιγμή, πλοία του τουρκικού στόλου κινητοποιούνται στο Ακσάζ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν με αντι-ΝAVTEX που χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές προχώρησαν σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε, ήδη, διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σε προκλητικούς τόνους η απάντηση της Άγκυρας που κάνει λόγο για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας περί υφαλοκρηπίδας.

Ίδια ακραία ρητορική και από το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε επί 2,5 ώρες, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν: «Με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε σε χώρες και παράγοντες που αγνοούν την παρουσία της τουρκικής κοινότητας και των δικαιωμάτων τους, να προσπαθήσουν να βλάψουν την ειρήνη και την σταθερότητα στο νησί», αναφέρει σχετικά με την Κύπρο.

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δίνει στη δημοσιότητα εντυπωσιακά πλάνα από συνεκπαίδευση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, σε σενάρια ανορθόδοξου πολέμου.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες, χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», τονίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

 Διπλωματικός πυρετός με ενημέρωση των συμμάχων

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία, το απόγευμα της Τρίτης, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, την οποία ενημέρωσε για τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας.

Αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν,  με την ηλεκτρονική έκδοση της Bild να αναφέρει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ουλρίκε Ντέμερ, αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, αναφέρει ότι: «Η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις για το θέμα των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την Ε.Ε.».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε και με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει των συνομιλιών που έχει την Πέμπτη στο Παρίσι ο Κύπριος Πρόεδρος με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία και του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σούκρυ, καθώς η Αίγυπτος διαδραματίζει κομβικό ρόλο τόσο στη Λιβύη όσο και στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Σε ετοιμότητα

Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές διατηρείται η ετοιμότητα, η επιφυλακή και η επαγρύπνηση σε όλες τις μονάδες και τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Τα μηνύματα που μεταδίδονται από πηγές του υπουργείου Άμυνας δείχνουν υψηλό ηθικό αλλά και ψύχραιμη παρακολούθηση των εξελίξεων από τα επιτελεία και το στρατιωτικό προσωπικό.

Όλες οι πληροφορίες εξετάζονται ως προς την επιβεβαίωση και τεκμηρίωση τους ώστε να αναπροσαρμόζονται και να επικαιροποιούνται αναλόγως τα διάφορα σενάρια αντιμετώπισης προκλήσεων από την Τουρκία.

Για την ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις παραμένει στο λιμάνι της Ατάλλειας, υποστηριζόμενο από τουλάχιστον δύο τουρκικές φρεγάτες, ενώ στο Αιγαίο σημειώθηκαν 12 παραβιάσεις και επτά παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από δύο ζεύγη οπλισμένων τουρκικών F16, που αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη.
Ανώτατη στρατιωτική πηγή τονίζει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ενώ πηγές του ΓΕΕΘΑ προσθέτουν ότι η κατάσταση ως προς τις θέσεις και την κίνηση πλοίων στην ευρύτερη περιοχή παραμένει αμετάβλητη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά το τηλεφώνημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μαρκ Έσπερ, την Πέμπτη 23/7 ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθεί συνοδεία του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου εδρεύουν σημαντικές αερομεταφερόμενες μονάδες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν βαλκανικές ασκήσεις της συμμαχίας. Παναγιωτόπουλος και Πάιατ θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ θα κάνουν και κοινές δηλώσεις.

Στη Ρόδο

Ψύχραιμοι αλλά και αρκετά ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στη Ρόδο τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και αυτό παρά τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή παρατηρείται αποκλιμάκωση κατόπιν παρέμβασης του Βερολίνου.

 

 

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Θωμάς, Αριάνα Φερεντίνου, Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς – Έκδοση NAVTEX από Ελλάδα και Κύπρο

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς αύριο-Το πρόγραμμα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή για εθνικά-Ζήτησε έκτακτη σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ΚΥΣΕΑ (video)

Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία (video)

Επιμένει η Άγκυρα ότι η περιοχή στο Καστελόριζο είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας (video)

Τι λένε οι ειδικοί για την τουρκική προκλητικότητα – Η ελληνική απάντηση (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜόρι: «Aν δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, δεν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες»
Επόμενο άρθροΠέταγε μπουκάλια «σα χειροβομβίδες» εναντίον μου