Αυστηρά μέτρα από την αστυνομία για την προστασία των διαδηλωτών – Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο

 

Κατά εκατοντάδες συρρέουν στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές που καταφθάνουν στην Αθήνα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Εξω από τη Βουλή, όπου κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Η πλατεία Συντάγματος γέμισε από πολίτες, ενώ διαδηλωτές φτάνουν με κάθε τρόπο, ακόμα και πεζοί. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά με την Αστυνομία να έχει κλείσει όλους τους κεντρικούς δρόμους. Εξάλλου πάνω από 360 λεωφορεία από όλη τη χώρα έχουν φτάσει στην Αθήνα από το πρωί.

 

Λίγο μετά τις 12 εξάλλου έφτασε στο Σύνταγμα και η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του αδικοχαμένου ομογενή από την αλβανική αστυνομία. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε διαθέσει έναν ολόκληρο μισθό του για να ράψει τη σημαία αυτή προκειμένου να έρθει στο περσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Μαζί με τους συντρόφους του, η αδερφή του κρατά συγκινημένη την σημαία.

 

Ομιλητές

Στο βήμα θα ανέβουν εκπρόσωποι της “Επιτροπής Αγώνα για την Μακεδονία”, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μητροπολιτών της Βόρειας Ελλάδας, των μονών του Αγίου Όρους. Όπως έχει γίνει γνωστό επίσης, το λόγο θα πάρουν ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, ο μαθηματικός Νίκος Λυγερός, η γνωστή ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γεώργιος Τάτσιος. Κεντρικός εκφωνητής θα είναι ο ομογενής δημοσιογράφος και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης, που μαζί με τη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Νίνα Γκατζούλη, πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ στη συγκέντρωση χρημάτων για το συλλαλητήριο. Στο πλαίσιο ατό, πραγματοποιήθηκε μεγάλος ραδιομαραθώνιος του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού Hellas FΜ και κεντρικό moto της καμπάνιας : “H Mακεδονία είναι Ελλάδα. Σήμερα είμαστε Όλοι Μακεδόνες”. Μαζί με τα χρήματα που διέθεσαν ομογενειακές οργανώσεις από Καναδά και Αυστραλία, υπολογίζονται σε 40-45 χιλιάδες δολάρια το ποσό που συγκεντρώθηκε για τη σημερινή κινητοποίηση.

 

Η παρουσία μητροπολιτών της Βόρειας Ελλάδας, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή επάνω και κάτω από την κεντρική εξέδρα αφού -σε σχέση με τα προηγούμενα συλλαλητήρια οι κατά τόπους μητροπόλεις πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση. Για πρώτη φορά επίσης, θα υπάρχει στην εξέδρα του συλλαλητηρίου και επίσημη παρουσία αντιπροσωπείας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, που πρόσφατα με ομόφωνο ψήφισμα ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα να σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού με διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

 

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Μακεδονίας είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα από τους 59 δήμους του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας 43 δήμοι έχουν ταχθεί -με ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων τους- κατά των όσων προβλέπει η Συμφωνία, που χαρίζει όνομα, έθνος και γλώσσα στα Σκόπια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO Kυπριώτης, η έφεση και ο Aυστραλός
Επόμενο άρθροTα 10 «πουλέν» της Lamda και η ψήφος εμπιστοσύνης στη γενιά του «αύριο»