Οι ελληνικές δυνάμεις πραγματοποιούν σχολαστικές περιπολίες κατά μήκος του Έβρου, με οχήματα και  εκπαιδευμένα σκυλιά. Ελέγχονται συνεχώς όλα τα πιθανά περάσματα, τα συρματοπλέγματα διορθώνονται και όσοι καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα συλλαμβάνονται. Όπως μεταδίδει η Αριάνα Φερεντίνου από την Ανδριανούπουλη  συμφωνα με πληροφορίες  η Τουρκία θα προχωρήσει στο κλείσιμό των συνόρων της στην πύλη στο Παζάρ Κουλέ.

Η ατμόσφαιρα  παραμένει  ηλεκτρισμένη ενώ σχεδόν κάθε πρωί σημειώνονται επεισόδια συνήθως περιορισμένης έκτασης . Σήμερα οι ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν  απρόκλητα ρίψη χημικών από την τουρκική πλευρά χωρίς να έχει προηγηθεί απόπειρα  μεταναστών  να περάσουν τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί νεκρών και τραυματιών μεταναστών από ελληνικά πυρά στα σύνορα, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένες ειδήσεις.

Κλιμάκια της ΝΔ και του ΚΚΕ στον Έβρο

Κλιμάκιο στελεχών της ΝΔ μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο προκειμένου να δηλωθεί η στήριξη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους αστυνομικούς και τους κατοίκους της περιοχής,

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα βρεθούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Έβρου, «στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και κατοίκων της περιοχής που τις τελευταίες μέρες συνδράμουν στην αποτροπή της παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας».

Σήμερα, εξάλλου, θα περιοδεύσει στον Έβρο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Δελή, και θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Επιχείρηση ταχείας επέμβασης σε ξηρά και θάλασσα θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα η Frontex. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, θα σταλούν 100 αξιωματικοί έκτακτης υπηρεσίας στην περιοχή του Έβρου, και σκάφη ή ελικόπτερα στα νησιά, ενώ η επιχείρηση σχεδιάζεται να κρατήσει τουλάχιστον 2 μήνες.

Παρά το σχετικά ήρεμο κλίμα που επικράτησε εχθές στα σύνορα  στην απέναντι πλευρά, συνεχίζεται ο οργανωμένος και ανελέητος «πόλεμος» μέσω των social media που επιμένουν στο ψέμα των ανοιχτών συνόρων και οδηγούν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητούν διόδους παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Στις κλειστές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο whatsapp οι «πληροφορίες» παρακινούν όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα να μετακινηθούν προς τα σύνορα.

Στο μεταξύ, η είδηση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε εκεχειρία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή δεν φαίνεται να «πείθει» κάποιους από τους Σύριους που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά και περιμένουν, όπως λένε, να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν και να πάνε στη Γερμανία. Είναι σαφές ότι  η κίνηση της Τουρκίας να κλείσει τα σύνορα της στην πύλη του Παζαρ Κουλέ, εφ όσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, είναι απότοκο της χθεσινής συμφωνίας για εκεχειρία, συμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις  εμπείρων παρατηρητών.

Η  αποσυμφόρηση στα νησιά έχει ξεκινήσει, δήλωσε  στη Βουλή, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες, ενώ από τις δομές φιλοξενίας θα απελευθερωθούν 11.000.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησε τα στοιχεία του υπουργού και θα ζητήσει να απαντήσει και επισήμως, μέσω εγγράφων, για την κατάσταση με το προσφυγικό.

Στη Ροδόπολη των Σερρών στο προσωρινό  Κλειστό Κέντρο Υποδοχής που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την φιλοξενία όσων περάσαν από την 1η Μαρτίου τα σύνορα οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιδρούν.

Στα νησιά  οι ροές παραμένουν μειωμένες. Χθες στη Λέσβο στη Σκάλα Συκαμιάς 41  μετανάστες  κατάφεραν να αποβιβαστούν. Οι περισσότεροι αφγανικής καταγωγής καταγράφονται στη Μυτιλίνη και στη συνέχεια επιβιβάζονται στο αρματαγωγό Ρόδος για να αναχωρήσουν  με τους υπολοίπους  για κλειστές  δομές .

Ανταπόκριση:  Αριάνα  Φερεντίνου Αντώνης Καρανδινός, Λωενίδας Κασάπης, Αναστασία Σπυριδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Στον «αέρα» συνέδρια και προκαταβολές σε όλη την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΗ τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS επέστρεψε στη ΔΕΠΑ 200 εκατ. ευρώ