Με στόχο των περιορισμό των κρουσμάτων και την αποφυγή νέου lockdown, βρίσκονται σε εξέλιξη τα νέα μέτρα, με επίκεντρο την Αθήνα, που έχει τουλάχιστον τα μισά από τα καθημερινά κρούσματα πανελλαδικά. Οι αρχές ζητούν τη συνεργασία των πολιτών ώστε να είναι αποτελεσματικά τα νέα μέτρα. Το Σάββατο 26/9 ανακοινώθηκαν 315 νέα κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 165 στην Αττική, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 17.228. Επίσης, είχαμε επτά νέους θανάτους και συνολικά 376 νεκρούς, ενώ 68 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

H αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες απευθύνοντας συστάσεις, ακόμη και με μεγάφωνα. Ωστόσο, και το βράδυ του Σαββάτου, επικράτησε συνωστισμός σε πλατείες πολλών περιοχών, όπως στο Παγκράτι, το Μοναστηράκι και τα Εξάρχεια. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να διενεργούν «γρήγορα τεστ» σε γειτονιές της πρωτεύουσας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και εντοπίζουν σποραδικά κρούσματα του ιού.

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέσω του Σκάι, και τόνισε ότι στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η χρήση της μάσκας παντού αν ανέβουν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

Σε περισσότερες από 100 σχολικές μονάδες, κυρίως στην Αττική, έχει απαγορευτεί η λειτουργία τμήματος ή ολόκληρης της μονάδας, ενώ στο Ίλιον έκλεισαν 5 παιδικοί σταθμοί, καθώς εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Κλειστά από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ και κάβες, προκειμένου να σταματήσει η πώληση αλκοόλ και ο συνωστισμός σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους.

Στη Λακωνία

Σε 32 εργάτες γης στη Σκάλα Λακωνίας, εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού και ιχνηλατούνται στενές επαφές τους, όπως ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 3μμ ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ηλίας Μαραβάς, ενώ το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει σύσκεψη όπου θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν στην περιοχή. Οι 32 έμεναν σε δύο σπίτια, γεγονός που με βάση και τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε αυτά, δείχνει γιατί υπήρξε μεγάλη διασπορά μεταξύ τους. Ήδη στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους, τουλάχιστον ως τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, ζήτησαν με διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο χώρο του Λευκού Πύργου, ιδιοκτήτες εστιατορίων, ψητοπωλείων, καφέ μπαρ και άλλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του νόμου Θεσσαλονίκης.

Οι καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους τα μεσάνυχτα -τηρώντας τις αποστάσεις για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού – για να διαμαρτυρηθούν για το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας που έχει επιβληθεί σε νόμους της χώρας, λόγω της πανδημίας.

Οι καταστηματάρχες επικαλούνται τη μείωση του τζίρου τους και την απώλεια θέσεων εργασίας και ζητούν τροποποίηση του μέτρου και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το δρόμο και έκλεισαν τη Λεωφόρο Νίκης και την οδό Παύλου Μελά και αργότερα την οδό Εθνικής Αμύνης στο ύψος του Λευκού Πύργου και παρέμειναν για αρκετή ώρα στο οδόστρωμα.

Η διεθνής εικόνα

Συναγερμός στην παγκόσμια κοινότητα όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ανοδικά κινείται ο αριθμός των κρουσμάτων στην Γαλλία, αυστηρά μέτρα σε περιορισμού είναι σε ισχύ στην Βρετανία, ενώ στην Ιταλία, την χώρα που δοκιμάστηκε, με τραγικές συνέπειες, από την επέλαση του covid 19 τον περασμένο Φεβρουάριο, ο νούμερο 1 ασθενής στέλνει το δικό του μήνυμα ελπίδας, μέσα από τη συμμετοχή του σε έναν μαραθώνιο δρόμο που συνδέει το Κοντόνιο και το Βο, τις 2 περιοχές που θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Σε υψηλό επίπεδο τα κρούσματα στην Αττική – Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝίκησε στην Παμπλόνα η Λεβάντε, 3-1 την Οσασούνα
Επόμενο άρθροΕύκολα στον 2ο γύρο η Σάκκαρη, 2-0 την Τομλιάνοβιτς