Ανοδικά κινήθηκαν στην εκκίνηση της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές με τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Πεκίνο.

 

Και οι δυο πλευρές έχουν αναφέρει πως σημειώθηκε πρόοδος μετά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως η Ουάσινγκτον είναι πιο κοντά από ποτέ στο να κλείσει μια πραγματική εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο και ότι θα ήταν τιμή του να αποσύρει τους δασμούς αν επιτευχθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ δύσκολες».

 

Παράλληλα, επανέλαβε την πιθανότητα να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 1ης Μαρτίου που αν περάσει χωρίς συμφωνία θα φέρει πρόσθετους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές.

 

Στα ταμπλό, οι κινεζικές αγορές σημείωσαν άνοδο. Ο Shanghai composite έκανε άλμα 2,7% στις 2.754,36 μονάδες, ενώ άνοδο κοντά στο 2,5% κατέγραψαν οι δείκτες Shenzhen component και Shenzhen composite.

 

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται 1,61% στις 28.349,78 μονάδες.

 

Με άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

 

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 381,22 μονάδες ενισχυόμενος κατά 1,82% και έκλεισε στις 21.281,85 μονάδες.

 

Ο ευρύτερος δείκτης Topix κέρδισε 24,67 μονάδες ενισχυόμενος κατά 1,56% και έκλεισε με άνοδο στις 1.601,96 μονάδες.

 

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε κέρδη 0,56% με τη δεικτοβαρή μετοχή της  Samsung Electronicsνα κερδίζει 0,22%.

 

Η Αυστραλία, ο  ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,35% ,καθώς ενισχύθηκαν οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες. Ο δείκτης ενέργειας κέρδισε 1,8%, με τη μετοχή της  Santos στο +1,42%, της Woodside Petroleum στο +2,8% και της Beach Energy στο +3,32%.

 

Ο Straits Times στη Σιγκαπούρη ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 3.269,33 μονάδες. Η χώρα αναμένεται εντός της ημέρας να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2019. Η μετοχή της DBS κέρδισε 1,65% μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι κατέγραψε αύξηση 28% στα καθαρά κέρδη του 2018.

 

Ωστόσο, παρά τα σημερινά κέρδη των αγορών, στρατηγικός αναλυτής προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή εμπεριέχουν ρίσκα.

 

«Κοιτάξτε πόσο αδύναμες ήταν την Παρασκευή και πόσο ισχυρές είναι σήμερα. Είναι πολύ ευμετάβλητες και αυτή η μεταβλητότητα που βλέπουμε από μέρα σε μέρα είναι ένα σημάδι ότι κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι…συμβαίνει», αναφέρει στο CNBC, ο Mark Jolley, της CCB International Securities.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι νέες ρυθμίσεις πρέπει να εστιάζουν στους εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους
Επόμενο άρθροΝέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χιλιάδες επαγγελματίες