Απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν σχεδιάζει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ πριν τη λήξη της περιόδου ανακωχής τον Μάρτιο.

 

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει βουτά 2% στις 20.333,17 μονάδες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Honda να χάνουν 1,9% και 2,5% αντίστοιχα.

 

Στον αντίποδα η Sony σημειώνει άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 100 δισ. γεν.

 

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρές απώλειες 0,2% στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις διακοπές για το νέο Σεληνιακό Έτος.

 

Ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 1,20%, ενώ ο S&P ASX 200 της Αυστραλίας υποχωρεί σε ποσοστό 0,3%.

 

Μικρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες σε Ινδονησία (-0,2%) και Σιγκαπούρη (-0,1%), ενώ οι αγορές σε Κίνα και Ταιβάν παρέμειναν και σήμερα κλειστές.

 

Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να συναντήσει τον πρόεδρο Σι τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο εμφανίστηκες αρνητικός σε μια συνάντηση πριν την 1η Μαρτίου όταν και θα λήξει η περίοδος των 90 ημερών που οι δύο χώρες συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε νέα μέτρα στο εμπόριο.

 

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. Το Πεκίνο από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι θα υιοθετήσει αντίμετρα αν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς.

Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτούν το Πεκίνο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτιτζερ για τον επόμενο γύρο συνομιλιών. Οι δύο πλευρές πάντως φαίνεται να έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο μέχρι σήμερα στην επίλυση δύσκολων θεμάτων όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 51,3 εκατ. τα κέρδη της Grivalia
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών για τα capital controls