Στον χειρότερο μήνα από τον Οκτώβριο όδευε το ευρώ την Παρασκευή, με πιέσεις από τους φόβους για την οικονομική ανάπτυξη και τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα επιμείνει σε χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ ακόμη.

 

Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι σήμερα στο 1,1228, έχοντας υποτιμηθεί 1,2% σε μηνιαία βάση. Στον αντίποδα το δολάριο αποχαιρετά τον Μάρτιο με την καλύτερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών έναντι συνολικά των μεγάλων ανταγωνιστών του στην αγορά.

 

Το αμερικναικό νόμισμα έχει αντέξει ακόμη και την πτώση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς σε χαμηλά 15 μηνών, ακριβώς επειδή τα υπόλοιπα νομίσματα δέχονται πολύ ισχυρές πιέσεις. Ο Δείκτης Δολαρίου είναι στις 97,217 μονάδες.

 

Η στερλίνα υποτιμάται σήμερα 0,2%, μετά και την χθεσινοβραδινή βουτιά κατά περισσότερο από 1%, στα 1,3013 δολάρια.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι το φθηνότερο ευρώ θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές της Ευρωζώνης και θα αποτρέψει μία περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο το στήριγμα είναι πολύ μεγαλύτερο στις μεγάλες οικονομίες, που στηρίζουν την ανάπτυξή τους στο εξωτερικό εμπόριο. Για όσους εξακολουθούν να εισάγουν περισσότερα, σημαίνει μειωμένη αγοραστική δύναμη, έστω και αν κάνει τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Nicklas Zajdel αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Digital Officer
Επόμενο άρθροΜειωμένος κατά 2,3% ο Γενικός Δείκτης Εργασιών στο λιανεμπόριο