Ανατιμολόγηση σε 1.322 πρωτότυπα και 2.115 γενόσημα

 

Αυξήσεις σε 1.774 φάρμακα και μειώσεις  σε 1.802 προβλέπει η νέα τιμoλογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας στις αρχές του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει το υπουργείο, από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα. Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική, όσα on/off patent φάρμακα (εντός και εκτός πατέντας προστασίας) έχουν τιμή πάνω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης μειώνονται σταδιακά (μέχρι 10% τον χρόνο) μέχρι να φτάσουν τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης.

 

Όσα φάρμακα on/off patent (εντός και εκτός πατέντας προστασίας) έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά (μέχρι 10% τον χρόνο) μέχρι να φτάσουν στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

 

Τα γενόσημα τιμολογούνται – ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent (για όσα γενόσημα η μείωση είναι πάνω από 10% και μόνο για την πρώτη ανατιμολόγηση η τιμή τους διαμορφώνεται στο 75% της αντίστοιχης τιμής του προϊόντος αναφοράς) και μέχρι το κατώτατο όριο του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ).

 

Σε κάθε περίπτωση η λιανική τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την προκύπτουσα τιμή με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ), που ορίζεται σε 0,20 ευρώ. Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν 6.000 – 8.000 ασθένειες, από τις οποίες πάσχει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης και αντιστοίχως το 10% των Ελλήνων.

 

Με την ανατιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων, όπως σημειώνει το υπουργείο, επετεύχθη μείωση 11,34% της φαρμακευτικής δαπάνης που τα προϊόντα αυτά προκαλούν σε ετήσια βάση, δηλαδή υπήρξε όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία 169 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά στην πλειονότητά τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ, είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τον περασμένο Μάρτιο υπερασπιζόμενος την ορθότητα της τιμολόγησης και το συμφέρον των ασθενών.

 

Ωστόσο το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων είχε προκαλέσει πολιτική διαμάχη στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «δώρο στη φαρμακοβιομηχανία».

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστήριζε τις αλλαγές διότι «διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας, αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές». Η Ν.Δ. είχε επισημάνει πως «η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, και ο νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH τουρκική «απειλή» και οι εκλογές
Επόμενο άρθροΕπίδομα 1.150 ευρώ σε 13.400 «εγκλωβισμένους» εργαζομένους