Η χαμηλή συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης αναμένεται να οδηγήσει το κτηματολόγιο σε παράταση της προθεσμίας για τη συλλογή των δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας και Δωδεκανήσου.

 

Σε ό,τι αφορά την Κορινθία, η παράταση θα δοθεί στους προκαποδιστριακούς δήμους / κοινότητες: α) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου – Περαχώρας του καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων. Σε αυτές τις περιοχές η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει – κανονικά – αύριο Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019. Για τα Δωδεκάνησα, η παράταση αφορά το Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Μεγίστη, την Τήλο και τη Χάλκη, όπου η προθεσμία λήγει την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.

 

Υπενθυμίζεται πως η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η «εξομοίωση» κατοίκων εσωτερικού και εξωτερικού (δηλαδή ουσιαστικά το εξάμηνο) έχει γίνει κανόνας. Ηδη, στο Κτηματολόγιο φθάνουν πολλά αιτήματα από δημάρχους και φορείς – από πολλές περιοχές της χώρας – που διαμαρτύρονται πως δεν προλαβαίνουν τα χρονοδιαγράμματα. Η συνηθέστερη δικαιολογία είναι ότι πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα έγγραφα από τα υποθηκοφυλακεία, γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κίνησης Πολιτών Αγράφων που ζητούν παράταση ενός έτους. Στην επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το Κτηματολόγιο εκφράζουν φόβους για απώλεια των ιδιοκτησιών τους επειδή δεν προλαβαίνουν τις χρονικές προθεσμίες.

 

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φωκίδα), με το Γραφείο Κτηματογράφησης να λειτουργεί στην Αμφισσα. Σήμερα έκανε πρεμιέρα και το γραφείο στη θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο . Θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες , η Μεσσηνία , η Λήμνος και η Λέσβος , αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής και Νήσων, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.

 

Για τα τέλη Φεβρουαρίου πάει η έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Κτηματογράφησης στην Αθήνα. Το πολυ-Γραφείο θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137, και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου / Νότιου Αιγαίου και Κρήτης.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΞεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης 1.699 προτάσεων ερευνητών
Επόμενο άρθροΣΕΒ:Δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω δικαστικών αποφάσεων