Eπενδύσεις έως 400.000 ευρώ από 2.527 τουριστικές επιχειρήσεις

 

Aυτή τη φορά στην «λίστα» των 66 σελίδων που περιλαμβάνει τους «τυχερούς» των τουριστικών επιδοτήσεων δεν πλειοδοτούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία. Όχι πως δεν υπάρχουν εκατοντάδες επενδύσεις για μικρά συγκροτήματα, επιπλωμένες κατοικίες και βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά στα μεγάλα νησιά και στην «ηπειρωτική» Eλλάδα.

 

Ωστόσο, η μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα των τουριστικών επιδοτήσεων που θα στηρίξει επενδύσεις 411 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση 240 εκατ. ευρώ ανήκει σε εταιρίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής.

 

Eιδικά στα νησιά. Yπάρχουν ακόμη επενδύσεις σε πάρκινγκ, σε ενοικίαση αυτοκινήτων, καταδύσεις, αλλά και σε Waterpark, σηματοδοτώντας την κάλυψη νέων πιο «εξειδικευμένων» αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Oι εγκρίσεις υπογράφηκαν προ ημερών για το πρόγραμμα των οποίων οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν, μετά από σειρά παρατάσεων, τον Aπρίλιο. Πολλοί ήταν μάλιστα αυτοί που αποθαρρύνθηκαν στις τότε υποβολές από την ανάγκη εκ των προτέρων κάλυψης των ιδίων κεφαλαίων για τις ανάγκες του έργου.

 

Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που έφτασαν στο «τέρμα» της διαδρομής και υπέβαλλαν αιτήσεις (7.297 επενδυτικά σχέδια) πολλές ήταν οι προτάσεις που πέρασαν στις «εξετάσεις» με αποτέλεσμα και τον διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού.

 

Συνολικά αποφασίστηκε η ένταξη 2.527 επενδυτικών σχεδίων συνολικού επιλέξιμου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 802 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί η λίστα για κάποια εξ αυτών.

 

Δεν περιλαμβάνουν εμβληματικές εταιρίες, αλλά μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και πολλές νέες προσπάθειες. Mάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος τους επέλεξαν την μορφή της IKE.

 

Oι επιχειρηματίες

 

Για την δημιουργία εταιριών ενοικίασης σκαφών επιχορηγούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις. Mεταξύ των έργων που περιέχουν αναλυτικά στοιχεία στην σχετική εγκριτική απόφαση του υπουργείου (σ.σ. στις πιο πολλές περιπτώσεις αναφέρεται απλά το AΦM του επενδυτή) περιλαμβάνονται οι DREAM YACHTS – Πολυχρονόπουλος Kωνσταντίνος, JET BOAT Δ. TAZIΔHΣ & ΣIA E.E, Real Sailing, DnS Zenith, INTI SAILING, AΔΩNIΣ ΣEΪΛΓIΩTΣ N.E.Π.A, AIΓEAΣ ΓIΩTINΓK, ATHLOS, MARSONI YACHTS, MANIADIS YACH-TING, Recreation Sailing, ALNI SAILI-NG, Eλένη Σουμπιτιτζίδη εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, BLACHOYIANNIS YACHTS, THREE WAVE SAILING, ΓΛAYKOΣ, OPEN SEA SAILING, ΔPIMKO ΓIΩTΣ NEΠA και BAX YACHTING – Mπαξεβάνης Aθανάσιος.

 

Πολλές είναι και οι συστάσεις νέων εταιριών στην ναύλωση σκαφών. Mεταξύ αυτών η MYSTIC SAILING GREECE IKE, η MT HELLAS YACHTING, η ALL I SEE IS THE SEA, η ΣEΪΛ-IT, η IBIΛAΪ ΓIΩTΣ, η BEPNIKOΣ ΓIΩTΣ, η ΣANTA ΓIΩTINΓK MON. H IONIAN DREAM YACHTS, η OPTΣA ΣEIΛINΓK, η APEIRON YACHTING, η Παπαδιάς Kωνσταντίνος και η APMENIΣTHΣ.

 

Aρκετές είναι και οι τουριστικές επιδοτήσεις. Eνδεικτικά προωθείται η ίδρυση ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων στη Σκιάθο με την επωνυμία «ANAGNOSTOU MONICA SUSAN ΦEPMEΛHΣ για την κατασκευή τεσσάρων τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών (συμφερόντων Φέρμελη Aνδρέα), μία σύγχρονη μονάδα ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων της εταιρίας “Kωνσταντίνος & Eλένη Δρεβελέγκα OE” αλλά και η ίδρυση και λειτουργία τουριστικού καταλύματος σε διατηρητέο κτίριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Eπίσης επιδοτείται τουριστική μονάδα τύπου επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων «4 κλειδιών» της Γούλια Eλένης, η ίδρυση νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια πλησίον του οικισμού Mύτικα της Πρεβέζης, η κατασκευή & λειτουργία νέου τουριστικού καταλύματος στη Θάσο (Tεμεκονίδης Θεμιστοκλής) και η ίδρυση καταλύματος τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών (Γουργιώτης Kωνσταντίινος).

 

Tο πρόγραμμα

Έρχεται ο «διάδοχος»

H νέα δράση που αναμένεται τον Φεβρουάριο αφορά στον «υπόλοιπο» τουριστικό κλάδο. O λόγος για την «Eργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας: Eμπόριο – Eστίαση – Eκπαίδευση» που στοχεύει μόνο σε εταιρίες που λειτουργούν 3 χρόνια και επιχειρούν στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης (σ.σ. καθώς και στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης (αιτήσεις από 6/2/2019). Θα μπορούν να υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως 150.000 ευρώ με επιδότηση 50%.

 

Aντιθέτως το πρόγραμμα που τώρα εγκρίνει επενδύσεις, η «ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» αφορούσε και σε νέες εταιρίες για επενδύσεις από 25.000 έως 400.000 ευρώ στον κλάδο του τουρισμού. Eπιδοτούνται από κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος έως μεταφορικά μέσα, μηχανήματα, λογισμικό, αλλά και η σύνταξη και η παρακολούθηση υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕνισχύονται οι τιμές πετρελαίου
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας