Έρχεται τον Μάρτιο – Τι προβλέπει

 

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

 

Δίνοντας το περίγραμμα της νέας ρύθμισης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε πως «θα προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής», «περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%», αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται «με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ» και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice».

 

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice», «η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16», αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

 

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο «δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες» με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται, όπως διευκρίνισε, «και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών». Ο στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το 2018. Η διάρκειά της ρύθμισης, ωστόσο, θα είναι περιορισμένη, με πιθανότερη διάρκεια τους 3 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται η επέκτασή της έως και ένα 6μηνο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜε τρία βήματα η ρύθμιση οφειλών στα ταμεία
Επόμενο άρθροΗ κύρωση της ένταξης των Σκοπίων στον ΝΑΤΟ απαιτεί 180 βουλευτές