Σε χαμηλό ενός μήνα υποχώρησε σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

 

Σύμφωνα με το Reuters, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 3,646%, που είναι χαμηλό επίπεδο ενός μήνα, εν μέσω αισιοδοξίας για μία νέα έκδοση ομολόγου τους ερχόμενους μήνες και της συζήτησης για την αποπληρωμή δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς κινείτο κοντά στο μηδέν σήμερα, καθώς οι όλο και περισσότερες ενδείξεις αδυναμίας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αντιστάθμισαν την αισιοδοξία σχετικά με τις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας και ένα πιο ήπιο Brexit. Μετά από τις μεγαλύτερες μειώσεις σχεδόν τριών ετών που σημείωσαν τον Μάρτιο, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων γερμανικών τίτλων (Bunds) αυξήθηκαν στις αρχές του Απριλίου, εν μέσω βελτίωσης των στοιχείων της παγκόσμιας οικονομίας και της διαφαινόμενης προόδου στις συζητήσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για το εμπόριο. Σήμερα, ωστόσο, επανήλθε μία νότα επιφυλακτικότητας.

 

Οι παραγγελίες για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα μειώθηκαν απρόσμενα τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας χαμήλωσαν την πρόβλεψή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 στο 0,8% από 1,9%. Το γερμανικό 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν κοντά στο 0%, χωρίς μεταβολές στη διάρκεια της ημέρας. Χθες είχε αυξηθεί πέντε μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα μέσα Ιανουαρίου.

 

Πέραν της αισιοδοξίας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι ελπίδες για μία πιο ήπια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισαν την ελκυστικότητα των στοιχείων ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές. Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες νομοθεσία που θα αναγκάσει την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να ζητήσει παράταση του Brexit για να αποτραπεί μία άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία. Υπήρχε, επίσης, κάποια εστίαση της προσοχής στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο, που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, ιδιαίτερα για λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ να χορηγήσει φθηνά δάνεια στις τράπεζες και τη συζήτηση για την κλιμάκωση των επιτοκίων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑρνητικό κλίμα στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΠρόστιμα 4,3 εκατ. σε εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας