Σε νέο γύρο παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε την Τρίτη η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Πιο συγκεκριμένα 14 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησαν 26 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας οι 16 από τις συνολικά 26 παραβιάσεις σημειώθηκαν από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ΑΝΚΑ. Ακόμα 10 παραβιάσεις έγιναν από 14 τουρκικά μαχητικά F-16.

Διαβάστε επίσης: Milliyet: «Πόλεμος στο Αιγαίο και λάθη της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας»

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά και σε πέντε περιπτώσεις οι αερομαχίες οδήγησαν σε εμπλοκές.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διεκδικεί 10 μίλια εναέριο χώρο και 6 χωρικά ύδατα

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στο τουρκικό TV 100 στις 27 Ιουλίου, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ξεκαθαρίσει την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχίσει τις παραβιάσεις, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων. Φυσικά, εξηγούμε το πόσο ανόητο είναι αυτό στις επιστολές που γράφουμε. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση, σε επιστολή της προς το Κογκρέσο της, λέει ότι αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτο».

Επιδιώκοντας δε να εμφανίσει την Αθήνα ως υπεύθυνη για την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων της Τουρκίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «ρωτάμε την Ελλάδα «Γιατί εξοπλίσατε τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών;». Στο παρελθόν το αρνείτο. Τώρα λέει «υπάρχει απειλή από την Τουρκία». Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στη συμφωνία. Είναι συγκεκριμένη ή αφηρημένη η αντίληψη της «απειλής από την Τουρκία»; Γιατί λέτε «υπάρχει απειλή»; Αυτό πες. «Η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο χώρο μου», λέει. Όταν η Ελλάδα παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας, οι στρατιώτες μας φυσικά θα απαντήσουν. Ωστόσο, δεδομένου ότι διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων και βλέπει αυτά τα επιπλέον 4 μίλια ως δικό της εναέριο χώρο, κατηγορεί όλους όσους εισέρχονται εδώ (στα επιπλέον 4 μίλια), λέγοντας «Παραβίασες τον εναέριο χώρο μου»».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Ματίγια και επίσημα ποδοσφαιριστής του Βόλου
Επόμενο άρθροΣτη Νίκη από την Κύπρο ο Στέλιος Δημητρίου για δυο χρόνια