Εάν αυτή η ανοδική τάση συνεχιστεί, θα ενισχυθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας

 

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής αγορά ακινήτων διαπιστώνει η DBRS. Όπως μάλιστα παρατηρεί, εάν αυτή η ανοδική τάση συνεχιστεί, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα ενισχύσει και την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν οριακή αύξηση τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018, μετά τη συνεχή πτώση που κατέγραφαν από το 2008, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2017 και εκτιμάται πως αυτό θα επαναληφθεί το 2018, σημειώνει η DBRS σε νέο σημείωμά της.

 

Επισημαίνει μάλιστα ότι μία καθοριστικής σημασίας συμβολή στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι θα ήταν η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, σημαντικού παράγοντα ανάπτυξης διαχρονικά στην Ελλάδα.

 

Η DBRS προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων θα είναι σταδιακή, λόγω της φορολογικής επιβάρυνσης των ελληνικών νοικοκυριών, του υποτονικού στεγαστικού δανεισμού, της επιδείνωσης του δημογραφικού και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Όπως επισημαίνει, ο ρυθμός αύξησης θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας, την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης και την απλούστευση του φορολογικού καθεστώτος.

 

Ώθηση στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα έδινε, σύμφωνα με την DBRS, η απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις συναλλαγές ακινήτων, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και μια πιθανή μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠιέσεις από τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας δέχθηκε η Μέι
Επόμενο άρθροΑυξημένα τα κέρδη της Societe Generale