Σημαντική διάκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων ζίου ζίτσου που διεξάγεται στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απέσπασε ο μαθητής της Α’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου Δημήτρης Μιχαήλ.
Από την ηλικία των 5,5 ετών ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα ο μαθητής που μαζί με έναν άλλο συναθλητή του εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος.
Σε αντίστοιχη μεγάλη διοργάνωση είχε αγωνιστεί ο ίδιος και πριν τρία χρόνια στη Ρουμανία, κατακτώντας την 5η θέση.

Η αγάπη του για το ζίου ζίτσου τον έχει οδηγήσει σε διαδοχικές επιτυχίες σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες.
Ο μαθητής προερχόμενος από τον 360ο Μαχητικό Γυμναστικό Σύλλογο Ζίου Ζίτσου που σε όλη αυτή την ενασχόλησή του έχει ως προπονητή τον κ. Συμεών Γιοβάννη ο οποίος είναι παράλληλα και θείος του, εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχία, αλλά και το γεγονός ότι ασχολείται με κάτι που αγαπά ιδιαίτερα.
Ο Δημήτρης Μιχαήλ τόνισε πως «εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχω ξεκινήσει και ασχολούμαι με το ζίου ζίτσου που είναι άθλημα και αυτοάμυνα παράλληλα. Μου αρέσει ως άθλημα, με γεμίζει και θέλω να συνεχίσω. Για την επιτυχία μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είμαι ικανοποιημένος, βρίσκομαι ήδη στην οκτάδα και περιμένω να δω την κατάταξη που θα λάβω. Στο Άμπου Ντάμπι βρέθηκα από τις 27 Οκτωβρίου και επέστρεψε πριν λίγες μέρες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως την εβδομάδα προπονείται γύρω στις έξι ώρες και προσπαθεί να συνδυάσει το άθλημα με τις σχολικές του υποχρεώσεις.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης ανέφερε πως «μάθαμε ότι ο μαθητής μας Δημήτρης Μιχάήλ διακρίθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων και μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Είναι μια διάκριση που τιμά τον ίδιο, τον σύλλογό του, αλλά και το σχολείο μας, καθώς εδώ φοιτά. Στο σχολείο έχουμε και άλλους μαθητές που ασχολούνται με άλλα σπορ και οι σύλλογοί τους μας ζητούν να τους διευκολύνουμε στους πανελλήνιους σχολικούς και διεθνείς αγώνες που δίνουν. Πέρα από τις γνώσεις που προσφέρουμε, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αξιοποίηση των ταλέντων που έχουν οι μαθητές στον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο. Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια μαθητές μας κατάφεραν και εισήχθησαν σε διάφορες σχολές είτε ΤΕΦΑΑ είτε άλλες, αξιοποιώντας και το μπόνους με τα όρια από τις πανελλήνιες και διεθνείς τους επιτυχίες.
Όπως αναφέρει το Βικιπαίδεια το ζίου ζίτσου είναι μία πολύπλευρη πολεμική τέχνη που επιτρέπει στον ασκούμενο να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση άμυνας ή επίθεσης και γενικά κοντινής μάχης. Κάποιος που γνωρίζει αυτήν την πολεμική τέχνη, είναι ικανός να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως αντιπάλους, καθώς και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί ένα άλλο άτομο. Περιλαμβάνει γροθιές, λακτίσματα, κλειδώματα, ρίψεις, αλλά και έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος, αλλά και από όρθια θέση. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει και όπλα. Είναι επίσης γνωστό και ως γιαβάρα ή τάι τζούτσου (που σημαίνει «σωματική» τέχνη).

Το ζίου ζίτσου ήταν η πολεμική τέχνη που γνώριζαν οι περιβόητοι πολεμιστές της Ιαπωνίας, Σαμουράι, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ιαπωνία από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 19ο αιώνα. Σήμερα είναι μια ευρέως διαδεδομένη πολεμική τέχνη, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.
Η πολεμική τέχνη του ζίου ζίτσου, έχει αρκετά παράγωγα όπως το τζούντο, το αϊκίντο, βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου, το σάμπο, μπαρτίτσου κτλ.
Το ζίου ζίτσου σαν λέξη, είναι συνδυασμός της λέξης τζου, που σημαίνει ευγένεια, απαλότητα, καθώς και ευλυγισία-ευκαμψία. Το δεύτερο συνθετικό είναι το τζούτσου, το οποίο σημαίνει τεχνική, τέχνη, αλλά και ικανότητα.

Έτσι αρκετοί ερμηνεύουν τη φράση ζίου ζίτσου, ως την ευγενική τέχνη, την τέχνη της απαλότητας, την άοπλη τέχνη της αυτοάμυνας ή και ως τέχνη και ικανότητα της ευλυγισίας και ευκαμψίας. Αν και οι παραπάνω ερμηνείες δεν είναι λανθασμένες, αποτυγχάνουν να περιγράψουν σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές πτυχές της τέχνης. Για παράδειγμα, την περίοδο Έντο, υπήρχαν σχολές που ενείχαν την φιλοσοφία του χειρισμού της δύναμης μέσω της απαλότητας, αλλά αυτό δεν ήταν καθολικό, διότι κάποιες άλλες σχολές δίδασκαν την τέχνη με τρόπο σκληρό, μέσω της πάλης και της δύναμης.

Προηγούμενο άρθροAEGEAN – Olympic Air: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων την Τετάρτη λόγω της απεργίας
Επόμενο άρθροΝέο σχολικό γυμναστήριο σε σχολικό συγκρότημα του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης