Μπορεί στην Μάντσεστερ Σίτι να μην έχουν κοπάσει οι πανηγυρισμοί από την χθεσινή της επικράτηση της με 2-1 επί της πρωτοπόρου Λίβερπουλ, όμως κινδυνεύουν με πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις από την απώλεια ενός πρωταθλήματος, που φθάνουν μέχρι τον αποκλεισμό τους από το Champions League, αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες της UEFA για παραβιάσεις των κανονισμών που αφορούν χρήματα από χορηγίες.

 

Συγκεκριμένα, η Σίτι, η Μονακό και η Παρίσι Σαιν Ζερμέν διερευνούνται από την UEFA για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανόνων του ποδοσφαιρικού Financial Fair Play (FFP), αφού το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε πέρυσι μια σειρά από ιστορίες βασισμένες σε διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ αξιωματούχων του συλλόγου.

Σε μια συνέντευξη στο βελγικό περιοδικό Sport and Strategy, ο επικεφαλής της έρευνας της UEFA, Ιβς Λατέρμ, δήλωσε: “Αν αυτό που έχει γραφτεί για το Manchester City είναι αληθινό, ίσως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πιο βαριά τιμωρία – αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της UEFA”.

Ο Λατέρμ, που έχει διατελέσει και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, εξήγησε ότι οι σύλλογοι οφείλουν να αναφέρουν με ειλικρίνεια τις οικονομικές τους υποθέσεις στην UEFA όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια συμμετοχής σε διαγωνισμούς ευρωπαϊκών συλλόγων. Το Διοικητικό Συμβούλιο για τον Δημοσιονομικό Ελέγχου της ομοσπονδίας στη συνέχεια διενεργεί τυχαίους ελέγχους στα στοιχεία αυτά και οι λογαριασμοί των συλλόγων εξετάζονται από εσωτερικούς και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. “Αν οι πληροφορίες του Der Spiegel είναι σωστές, αυτό αντιτίθεται στην ειλικρινή αναφορά οικονομικών υποθέσεων”, προσθέτει ο Λατέρμ.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού, η Πρωταθλήτρια Αγγλίας έχει μπει στο “μικροσκόπιο” της UEFA για 59,5 εκατ. λίρες που παρουσιάστηκαν ως έσοδα από χορηγίες που υποτίθεται ότι θα ερχόντουσαν από την αεροπορική εταιρία «Etihad», αλλά φέρεται να μπήκαν τελικά από την ιδιοκτήτρια εταιρία του κλαμπ «Abu Dhabi United Group».

 

Υπενθυμίζεται ότι η Σίτι ήταν και μέσα στις αποκαλύψεις Football Leaks. Σε αυτά γινόταν γνωστό ότι η Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία 7 χρόνια έχει κάνει εισροή 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της, παραβιάζοντας κανόνες του Financial Fair Play που τιμωρούνται με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέσω υπερτιμημένων πακέτων χορηγίας. Παράλληλα, είχε αποκαλυφθεί ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε ενεργό ρόλο, μαζί με αξιωματούχους της UEFA και της FIFA, ώστε να καλύπτονται οι απάτες του αγγλικού κλαμπ.

 

Οι πρωταθλητές της Premier League, περιέγραψαν τις διαρροές ως μια προσπάθεια να αμαυρωθεί η φήμη του συλλόγου, αν και δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση για το αμερικανικό αργό
Επόμενο άρθροΔιακόπηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας