Με «στοχευμένα μέτρα» απειλούν οι «28» την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Γίνεται λόγος για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξελίχθηκε σε βαρύ κλίμα εναντίον της Τουρκίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς την Κύπρο και τόνισαν «ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Οι 28 επικύρωσαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου και δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν «κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνουν τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στις ευρωτουρκικές σχέσεις και καλούν την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Ιούλιο.

Σαφή καταδίκη των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ,  ζήτησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι η ΕΕ, πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία με συγκεκριμένα μέτρα, επισημαίνοντας ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να έχει συνέπειες.

Κυρώσεις στην Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΝΔ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υπογράμμισε ότι «είναι ώρα για πράξεις και όχι για λόγια».

Την καταδίκη της επιθετικότητας της Τουρκίας, ζήτησε και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Η  Τουρκία αποσκοπεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: Ηχηρό μήνυμα του Ευρ. Συμβουλίου προς Τουρκία κατά των παράνομων ενεργειών-Το κείμενο συμπερασμάτων (video)

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑίθριος σήμερα ο καιρός στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΕΕ: Ασυμφωνία στην «αλλαγή φρουράς» στα ευρωπαϊκά όργανα