Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και μεμονωμένων ή ομάδων ηγετών.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η φημολογία ότι η σημερινή συνεδρίαση οδεύει προς νέο αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως θα χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη 15η Ιουλίου.

Η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσουν περί τις δύο ώρες.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες καθώς και με ομάδες αρχηγών.

Τελευταίες ήταν οι διαβουλεύσεις που είχε ο Ντ. Τουσκ με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κομμάτος.

Επικρατέστερος για την προεδρία της Κομισιόν φέρεται ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση, μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Πάντως η επιλογή Τίμερμανς, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, αντιτάχθηκαν, επικαλούμενοι τις επανειλημμένες κατηγορίες του Τίμερμανς εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με αφορμή το μεταναστευτικό.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε οι «28» θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το πρωί.

(AP Photo/Virginia Mayo)

Την άποψη ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο τις Ευρωεκλογές, δηλάδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες πως η θέση του ΕΚ δεν έχει διαφοροποιηθεί. «Τα άλλα κόμματα είναι λογικό να υποστηρίζουν τους δικούς τους υποψήφιους. Ωστόσο με αυτό δε γίνεται σεβαστή η αρχή του κορυφαίου υποψήφιου. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή ο υποψήφιος που ηγείται της λίστας στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές παίρνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό», δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.

 

Συνάντηση Αλ.Τσίπρα – Σκα Κέλερ

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς στην Κυπριακή ΑΟΖ, και να συζητήσει τις διαφορετικές επιλογές ως προς τα μέτρα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοντά στην Εθνική ομάδα ο Χρήστος Γκαβανόζης
Επόμενο άρθροΟι ηγέτες του μπλοκ αποφασίζουν για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ