Μετά τις απειλές και τις επαναλαμβανόμενες αναφορές σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, έκανε άνοιγμα προς τη χώρα μας. «Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, και μάλιστα έκανε λόγο για διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε σημαντική για την περιοχή τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ, που κυρώθηκε στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα.

Χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η σταθερότητα, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι οι ενεργειακές πηγές της περιοχής μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των λαών της.

“Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι “ εντός της ΕΕ τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία», ενώ κάλεσε τη Ρώμη να συμμετάσχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των εταίρων στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, αναφερόμενος στις απειλές της γειτονικής χώρας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προειδοποίησε: «Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη. «Έχουμε τη δυνατότητα αντίδρασης εντός 5 λεπτών εφόσον διαταχθούμε. Όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε».

Η αυστηρή προειδοποίηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δόθηκε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με τη γνωστή θέση ότι τα ελληνικά νησιά έχουν χωρικά ύδατα αλλά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, επανήρθε στο Καστελόριζο: «Η Ελλάδα έκανε όνειρα. Τώρα το Καστελόριζο από εμάς είναι 2 χλμ. Εδώ φαίνεται. Από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. απόσταση. Δηλαδή αυτό έχει υφαλοκρηπίδα και για εμάς θα κλείσει τη θάλασσα. Αυτό δεν είναι δυνατόν» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Στις αιτιάσεις Τσαβούσογλου, απάντησαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με το μήνυμα ότι «από το διεθνές δίκαιο προκύπτει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε έμφαση στη σημασία της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο «για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών και με άλλες χώρες, πρωτίστως με την Τουρκία».

Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, απευθύνθηκε προσωπικά στον Τούρκο ομόλογό του: «Αν βρίσκει αυτή τη συμφωνία της αρεσκείας της Τουρκίας, τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους κανόνες αυτής ακριβώς της συμφωνίας, την επήρεια στα νησιά, την υφαλοκρηπίδα στα νησιά, τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στα νησιά».

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων και επικουρικών συντάξεων
Επόμενο άρθροΈρχονται τα ΚΕΠ Plus  για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες