Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Μαγνησίας για το νομοσχέδιο που αφορά στις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναφέρει:

”Το τελευταίο διάστημα έχουμε επισκεφθεί τις δομές υγείας του Νομού Μαγνησίας και έχουμε καταγράψει προβλήματα και στρεβλώσεις του υγειονομικού συστήματος. Παράλληλα έχουμε επιμείνει σε προτάσεις μας προσδοκώντας στην ενδυνάμωση του ΕΣΥ που θεσπίστηκε το 1983 (Νόμος 1397/1983) και αποτελεί εμβληματική πράξη της πρώτης διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ φέρει τις υπογραφές δύο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού. Κι όμως, παρά τη διαπίστωση των τελευταίων ετών της πανδημίας πως ένα ισχυρό ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει τις ικανές και αναγακαίες συνθήκες ανάπτυξης και καλής ποιότητας ζωής, παρατηρούμε πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοξρατίας έρχονται να ισοπεδώσουν το σοβαρό αυτό έργο ζωής του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία ακόμα του ’80.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο υπονομεύει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Ουσιαστικά καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. Οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και ευνοεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Όλοι οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς στο χώρο της υγείας, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είναι αντίθετοι.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απέναντι στα συμφέροντα των πολλών και αδύναμων. Η κοινωνία στέκεται απέναντι στις διαθέσεις της κυβέρνησης να κατεδαφίσει μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης. Παλεύουμε για ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό που σπάει τις ανισότητες και καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Οι προτάσεις και ο σχεδιασμός μας για το ΕΣΥ του μέλλοντος απαιτεί 8 μεγάλες αλλαγές.

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

3η παρέμβαση: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

4η παρέμβαση: Δημιουργία  Σύγχρονων     και      καινοτόμων    μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

5η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

6η παρέμβαση: Η Υγεία στα Νησιά.

7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.

8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας”.

Προηγούμενο άρθροΚρήτη: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου – Τι συνέβη
Επόμενο άρθροΔεύτερη νίκη για τον ΠΑΟΚ στην Κύπρο, 3-0 την ΑΕΛ Λεμεσού