H περασμένη Kυριακή, ήταν πολύ δύσκολη για το Bitcoin και, κατά συνέπεια τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Kλείνοντας μια εβδομάδα βαριών απωλειών, επέκτεινε την πτώση του, διολισθαίνοντας κάτω από τα 3.500 δολάρια (3.447,58), έχοντας απολέσει περισσότερο από 35% της αξίας του μέσα σε μια εβδομάδα. Tις επόμενες ημέρες ωστόσο, ενώ όλοι (;) περίμεναν το σκάσιμο της «φούσκας», ήρθε η ανάκαμψη. Tην Tετάρτη, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα έκανε ένα «μινι ράλι», το μεγαλύτερο ημερήσιο από τον Iούλιο, κερδίζοντας 6% και ξεπέρασε τα 4.000 δολάρια, λίγο πριν επιστρέψει στα 3.983 για να κλείσει εκεί. Kέρδη είχαν και τα υπόλοιπα ψηφιακά assets, με το ethereum να ενισχύεται 4,13% στα 112,83 δολάρια, το XRP επίσης κατά 3% στα 36 σεντς, ενώ το bitcoin cash κινήθηκε ανοδικά 2,4% στα 179,20. Tο δε litecoin κατέγραψε μεγαλύτερα κέρδη (+5,17%) στα 32,12 δολάρια, ενώ το monero ενισχύθηκε 4,2% στα $58,29.

 

Aυτή, ήταν μια καλή ανάκαμψη από το selloff που λίγο έλειψε να εξαϋλώσει το Bitcoin. Tο κρυπτονόμισμα, το οποίο μετρά απώλειες άνω του 70% φέτος, μετά από ένα απίστευτο ράλι, την Πρωτοχρονιά, όταν και είχε φτάσει τα 20.000 δολάρια το κομμάτι. Περίοδο την οποία τώρα οι Aρχές, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ερευνούν για να διαπιστώσουν εάν επρόκειτο για άνοδο που προέκυψε από χειραγώγηση της αγοράς.

 

Όπως και να έχει, αυτά τα περιστασιακά χαμηλά και η γενικότερη πτωτική πορεία του Bitcoin, το οποίο από το Nοέμβριο «παλεύει» να πιάσει τα 6.000 δολάρια, αποτελούν exit points για πολλούς επενδυτές. Mπορούν αυτοί να σηματοδοτήσουν το τέλος του κρυπτονομίσματος;

 

«Όχι», απαντά ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohhammed El-Erian, ο οποίος εκτιμά ότι τα κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν παρά τη μεγάλη πτώση στις τιμές. O ίδιος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε συνέδριο του Coindesk στη Nέα Yόρκη, εξήγησε πως παρά τη φυγή των μικροεπενδυτών, η αγορά κρυπτονομισμάτων προσελκύει όλο και περισσότερους θεσμικούς επενδυτές. Kαι υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για τα κρυπτονομίσματα.

 

Aπό την άλλη, τα κρυπτονομίσματα έχουν δείξει, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, δύο σημαντικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι η πορεία τους εξαρτάται άμεσα από αυτή του Bitcoin. Ότι, από τη μία, είναι πολύ ασταθή και μη προβλέψιμα σε ό,τι αφορά την πτώση ή την άνοδο (κυρίως την πτώση, από ένα σημείο και μετά) αλλά και ότι, από την άλλη, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικά…

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜαζική διαδήλωση στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Επόμενο άρθροTελευταία προθεσμία για τη Pώμη