Διπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα για τις πρώτες καταναλώσεις 300 kWh το μήνα αλλά και ενίσχυση στα 24 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό το ύψος της επιδότησης στη Μεγαβατώρα ανέρχεται στα 60 ευρώ από 30 ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα έχει έκπτωση το μήνα για κατανάλωση 300 kWh 18 ευρώ έναντι 9 ευρώ το μήνα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προβλέψει η επιδότηση για τον μήνα Σεπτέμβριο να είναι στο ύψος των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή η έκπτωση θα είναι στα 9 ευρώ το μήνα. Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση θα είναι στα 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 18 ευρώ κάθε μήνα από τους τρεις προαναφερόμενους.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό θα προχωρήσει για τους πελάτες της σε επιπλέον εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από τις 300 έως τις 600 kWh. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι ζήτησε ανάλογη εμπορική πολιτική και από τους ιδιώτες παρόχους με πολλούς εξ αυτών να ανταποκρίνονται.

Μεγαλύτερη επιδότηση από την πολιτεία θα λάβουν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ. Το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και συνεπώς η έκπτωση στον μηνιαίο λογαριασμό θα ανέλθει στα 24 ευρώ.

Ο υπουργός ΠΕΝ έκανε γνωστό ότι με τις απευθείας επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας τα νοικοκυριά θα έχουν μία επιβάρυνση της τάξης των 2 με 3 ευρώ το μήνα. Ουσιαστικά περιορίζονται οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.

Πέραν αυτών ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παρέχει έκπτωση 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ θα συνεργαστεί και με τους παρόχους φυσικού αερίου ώστε με τη σειρά τους να περάσουν την έκπτωση στους τελικούς καταναλωτές.

Με πιο απλά λόγια η ΔΕΠΑ Εμπορίας (χονδρεμπορική) θα παράσχει έκπτωση 15% στους πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγούς και προμηθευτές της λιανικής φυσικού αερίου). Με τη σειρά τους οι πάροχοι θα περάσουν τις αντίστοιχες εκπτώσεις στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πόροι για τις επιδοτήσεις της πολιτείας θα προέλθουν από τις δημοπρασίες των ρύπων. Στο ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διατεθούν 400 εκ. ευρώ έναντι 150 εκ. ευρώ, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Από τα 400 εκ. πάνω από 300 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τις απευθείας επιδοτήσεις των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔήμος Πειραιά – Νέα μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών για το 2022
Επόμενο άρθροΟινούσσες – Τοποθέτησαν τεράστια ελληνική σημαία ως απάντηση στην «ενόχληση» του Ακάρ