Ο κίνδυνος από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία είναι πέρα για πέρα ορατός στη φωτογραφία που τράβηξε στις 13 Ιουνίου (2019) ο Στέφεν Όλσεν, ερευνητής του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας.

Στη φωτογραφία – η οποία τραβήχτηκε στο φιορδ Ίνγκλφιλντ Μπρέντνινγκ– φαίνονται οι σκύλοι που σέρνουν έλκηθρα καθώς τρέχουν πάνω στη θάλασσα,  περνώντας ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας.

Σύμφωνα με τον Όλσεν, το νερό στη φωτογραφία βρίσκεται πάνω σε ένα στρώμα πάγου, πάχους 1,2 μέτρων. Όπως γράφει ο ίδιος στο Twitter, για πολλούς η εικόνα που εκείνος συνέλαβε με τον φακό του είναι περισσότερο συμβολική παρά επιστημονική. Η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποίησε φωτογραφίες από δορυφόρο για να σχεδιάσει το ταξίδι της και οι φωτογραφίες κατέγραψαν μια «ασυνήθιστη ημέρα».

Το λιώσιμο των πάγων, όπως αυτό που απεικονίζεται στη συγκεκριμένη φωτογραφία, συνήθως δεν συμβαίνει τόσο νωρίς το καλοκαίρι, δηλαδή πριν από το τέλος Ιουνίου ή τον Ιούλιο.

Όπως δήλωσε σε άρθρο της εφημερίδας The Guardian η  Ρουθ Μότραμ, υπεύθυνη του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, «ένα ακραίο φαινόμενο οφειλόμενο στον καιρό είναι δύσκολο να το αποδώσουμε μόνο στην κλιματική αλλαγή», καθώς παρότι οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες για την εποχή, οι συγκεκριμένες (κλιματικές) συνθήκες δεν είναι πρωτόγνωρες. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός πως η φωτογραφία του Όλσεν ήρε στη δημοσιότητα σε μια στιγμή όπου επικρατεί έντονη ανησυχία για την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γροιλανδία.

Το Σάββατο, το μπλογκ της Washington Post «Capital Weather Gang» ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά καιρικά μοντέλα δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Γροιλανδίας έφθασαν την περασμένη Τετάρτη στους 22,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Steffen M. Olsen

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚινητοποίηση στα διόδια Μακρυχωρίου από το ΚΚΕ
Επόμενο άρθροΦ. Γεννηματά: Απειλή για το μέλλον της Ελλάδας το δημογραφικό