Οι ως τώρα υποθαλάσσιες δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει, το τελευταίο διάστημα, η ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο λιμάνι της Πάτρας φέρνουν στο φως εντυπωσιακά “κρυμμένα μυστικά”, όπως ένα σμήνος κρατήρων κι ένα ναυάγιο πλοίου.

 

Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΤRITON”, σε συνεργασία με την ομάδα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα ευρήματα της δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, στις 7 Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της Δυτικής Αχαΐας.

 

Από τις λήψεις έχει καταγραφεί να υπάρχει σμήνος κρατήρων εντός και εκτός της λιμενολεκάνης και έχει αποτυπωθεί με την μορφή ενός «σκαλοπατιού», η πορεία του ενεργού σεισμικού ρήγματος της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκτείνεται κάτω από το λιμενοβραχίονα.

 

Επιπλέον, με βάση τις ψηφιακές μετρήσεις εντοπίστηκε και η ύπαρξη ενός ναυαγίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια φορτηγίδα, που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή θαλάσσιας Γεωλογίας και φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Αντιπροσωπο Τεχνικής Επιτροπής Εργου (ΤCM) Γιώργο Παπαθεοδώρου “Δεν μπορείς να σχεδιάσεις έργα, εάν δεν έχει σοβαρά δεδομένα. Αυτό είναι νομίζω το μεγάλο συμπέρασμα που βγαίνει”.

 

Tο συνολικού προϋπολογισμού 858.000 €, έργο “TRITON”«Aνάπτυξη εργαλείων διαχείρισης και οδηγιών για την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές που επηρεάζονται από τη θαλάσσια διάβρωση και καθιέρωση κατάλληλων συστημάτων περιβαλλοντικού ελέγχου», χρηματοδοτείται από το Interreg V-A Greece-Italy Πρόγραμμα 2014-2020 και επικεντρώνεται στην αναγκαιότητα μείωσης των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών και στη δημιουργία κατάλληλων συστημάτων περιβαλλοντικού ελέγχου για τη μετρίαση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας.

 

Σκοπός του είναι να αναπτυχθεί ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών των Περιφερειών Απουλίας και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εγκαθιδρυθούν κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης για την λήψη αποφάσεων και στις δύο Περιφέρειες, με σκοπό την προστασία των παράκτιων περιοχών και τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, είτε αυτές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, είτε σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙστορικής σημασίας ο ρόλος του Πρ. Παυλόπουλου για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Επόμενο άρθροΠροσάραξη φορτηγού πλοίου σε βραχώδη περιοχή της Λευκάδας