Σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις υπάρχει η τραγική είδηση της θερμοπληξίας και δυστυχώς ακόμα και του θανάτου ενός παιδιού, επειδή οι γονείς το είχαν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα από τη θερμοκρασία ενός ενήλικα.

Όταν ένα παιδί αφήνεται σε ένα ζεστό όχημα, η θερμοκρασία του μπορεί να αυξηθεί γρήγορα – και μπορεί να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Βιρτζίνια: Πατέρας αυτοκτόνησε όταν πέθανε το μωρό του – Το είχε ξεχάσει στο αυτοκίνητο

Η θερμοπληξία σε έναν ενήλικα αρχίζει όταν η θερμοκρασία σώματος φτάσει περίπου τους 40 βαθμούς κελσίου, σε ένα παιδί όμως η θερμοκρασία αυτή μπορεί να θεωρηθεί αρκετή για να το οδηγήσει στο θάνατο.

Τα αποτελέσματα ερευνών σοκάρουν

Από το 1998, περισσότερα από 900 παιδιά έχουν πεθάνει γιατί τα έχουν αφήσει μέσα σε αυτοκίνητο εν καιρό καύσωνας ή ζέστης. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο σοκ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του «NoHeatStroke.org» είναι ότι τα περισσότερα από τα μισά παιδιά, ο γονέας ή ο φροντιστής του παιδιού το άφησε πίσω εν αγνοία του.

Οι τραγωδίες συμβαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιστάσεων. Το NoHeatStroke.org αναφέρει ότι οι θάνατοι μπορεί να συμβούν σε πολύ μεγάλο ηλικιακό φάσμα, δηλαδή από μωρά 5 ημερών έως 14χρονους.

Η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο, ένα παιδί πεθαίνει από θερμοπληξία από όχημα κάθε 10 ημέρες.

Το ενημερωτικό δελτίο για τη θερμοπληξία του «KidsAndCars.org» υπογραμμίζει ότι οι φροντιστές που εμπλέκονται σε αυτά τα περιστατικά προέρχονται από πολλά κοινωνικά στρώματα. Περιλαμβάνουν δασκάλους, οδοντιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομικούς, νοσηλευτές, κληρικούς, στρατιωτικούς, ακόμη και έναν επιστήμονα πυραύλων. Αυτά τα τραγικά περιστατικά μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την εκπαίδευση ή την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.

Και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα του καλοκαιριού. Ακόμη και σε ημέρες με ήπιες θερμοκρασίες, η ζέστη μέσα σε ένα κλειστό όχημα μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε μία ώρα, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών ή των κατοικίδιων ζώων που παραμένουν μέσα, όπως δείχνουν οι δοκιμές του Consumer Reports.

Πώς είναι δυνατόν να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο

Ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στη γνωστική νευροεπιστήμη, ο David Diamond, που έχει μελετήσει το ρόλο της μνήμης σε τέτοιες τραγωδίες διαπίστωσε ότι το άγχος που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην καθημερινή ζωή μπορεί να κάνει αυτά τα κενά μνήμης πιο πιθανά.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές οικογένειες αλλάζουν τις καθημερινές τους συνήθειες για διακοπές ή άλλους λόγους, και αυτή η διαταραχή είναι ένας κοινός παράγοντας σε αυτά τα τραγικά περιστατικά», διαπίστωσε η έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, David Diamond.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονέας ή φροντιστής είναι να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε αυτόν ή σε κάποιον από την οικογένειά του», λέει η Janette Fennell, ιδρύτρια και πρόεδρος του KidsAndCars.org, μιας ομάδας που παρακολουθεί αυτά τα περιστατικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια τραγωδία

  1. Το πρώτο βήμα για την πρόληψη αυτών των τραγωδιών που συμβαίνουν με το αυτοκίνητο είναι να κατανοήσουν οι γονείς και γενικά οι φροντιστές των παιδιών ότι το κακό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε. Επομένως, ο διπλός έλεγχος είναι αναγκαίος.
  2. Το κλειδί για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών είναι οι άνθρωποι να υιοθετούν χρήσιμες στρατηγικές στην καθημερινότητά τους. «Οι στρατηγικές πρέπει να είναι συγκεκριμένες για το παιδί», λέει o καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, David Diamond.
  3. Δημιουργήστε οπτικές υπενθυμίσεις. Τοποθετήστε την τσάντα με την πάνα του παιδιού, το μπουφάν ή το καπέλο στο κάθισμα του συνοδηγού.
  4. «Αναγκάστε τον εαυτό σας» με κινήσεις καθημερινότητάς  να πάει στο πίσω κάθισμα. Τοποθετήστε την τσάντα, το κουτί με το γεύμα ή τον χαρτοφύλακα εκεί κάθε μέρα.
  5. Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί χωρίς επίβλεψη σε ένα όχημα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Τα οχήματα μπορεί να θερμανθούν γρήγορα σε δυνητικά θανατηφόρα επίπεδα ακόμη και σε ημέρες με ήπια θερμοκρασία.
  6. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου με ενσωματωμένη τεχνολογία υπενθύμισης. Οι εμπειρογνώμονες του Consumer Reports αξιολόγησαν αυτές τις τεχνολογίες και διαπίστωσαν ότι τα ενσωματωμένα συστήματα που είναι προεπιλεγμένα στο «on», αντί να χρειάζεται να ενεργοποιηθούν από τον οδηγό, είναι τα πιο ωφέλιμα.
  7. Βέβαια, προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν πιστεύουν ότι μια τραγωδία σε ζεστό αυτοκίνητο θα μπορούσε να συμβεί σε αυτούς και ως εκ τούτου μπορεί να μην επιλέξουν να ενεργοποιήσουν το προστατευτικό και προληπτικό μέτρο που έχουν τα καθίσματα τέτοιας τεχνολογίας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Ζέτα Μακρυπούλια «μετράει τα κύματα» και απολαμβάνει τη θάλασσα
Επόμενο άρθροΤραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 52χρονος – Βρέθηκε μαχαιρωμένος στο δωμάτιο του