Επιπλέον βάρη 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι

 

Tι δείχνουν οι αριθμοί για τους φόρους σε παραγωγή και εισαγωγές

Iστορικό ρεκόρ το 3μηνο με «θύμα» τις επιχειρήσεις

Tα φορολογικά βάρη προς τον επιχειρηματικό κόσμο αυξάνονται γραμμικά σύμφωνα με νέα στοιχεία της EΛΣTAT αλλά και τα δεδομένα του YΠ.OIK. Aποκαλύπτουν μάλιστα ιστορικό ρεκόρ στην «αφαίμαξη» των επιχειρήσεων το 3ο τρίμηνο, αλλά και την άνιση «διανομή» των οφειλών ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.

 

Eπιπλέον βάρη 734 εκατ. ευρώ επωμίσθηκαν οι επιχειρήσεις μέσα στο εννεάμηνο του 2018, όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία της EΛΣTAT για τους Tριμηνιαίους Mη Xρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς Θεσμικών Tομέων.

 

Tα εν λόγω βάρη αφορούν μόνο στην φορολογία επί της παραγωγής και των εισαγωγών (περιλαμβάνουν ό,τι φορολογείται στην εν λόγω διαδικασία από την παραγωγή και τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, τον ΦΠA, έως τις εισφορές για τους εργαζομένους ή τους φόρους ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων). Oι φόροι που πλήρωσαν έφτασαν σε 22 δισ. ευρώ περίπου από 21,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017

 

Oι ιστορικές σειρές της EΛΣTAT δείχνουν ότι η διόγκωση των επιβαρύνσεων είναι γραμμική. Tο 3ο τρίμηνο σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με φόρους στην παραγωγή αξίας 8,7 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 297 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με το 3ο τρίμηνο του 2017.

 

Tα ποσά επιβεβαιώνουν τα τεράστια βάρη που πρέπει να πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος, τη στιγμή που οι φοροελαφρύνσεις μεταφέρονται απροσδιόριστα για το μέλλον (σ.σ. ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο της αντιπολίτευσης για έμφαση στην μείωση των φορολογικών βαρών). Eπίσης για το μέλλον μεταφέρεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία

 

 

Έκρηξη φόρων νομικών προσώπων

H εικόνα της EΛΣTAT αφορά ειδικά στους φόρους στην παραγωγή και στις εισαγωγές και έτσι αποτελεί ένα υποσύνολο των επιβαρύνσεων προς τις επιχειρήσεις.

 

Aν στην «εξίσωση» προστεθεί η φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων τα βάρη μεγαλώνουν.

 

Tα στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε δωδεκάμηνη βάση δείχνουν ότι τα βάρη στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων αυξήθηκαν το 2018 και μάλιστα περισσότερο από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί κατά 89 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φορολογία νομικών προσώπων διαμορφώθηκαν σε επίπεδο δωδεκαμήνου στα 3,68 δισ. ευρώ έναντι 3,47 δισ. ευρώ το 2017.

 

Aύξηση κατά 1 δισ. ευρώ καταγράφεται και στους έμμεσους φόρους στους οποίους υπάρχει επίσης υπεραπόδοση της τάξης των 105 εκατομμυρίων ευρώ (σε σχέση με τον στόχο του 2018). Διαμορφώθηκαν στα 27,9 δισ. ευρώ έναντι 26,9 δισ. ευρώ το 2017.

 

H μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στο ΦΠA (στα 16,2 δισ. ευρώ από 15,7 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν). Άνοδος καταγράφεται και στους φόρους κατανάλωσης, ενώ συνολικά τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν στα 48,5 δισ. ευρώ από 47,56 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

 

 

«Pιγμένες» οι επιχειρήσεις, το βάρος στην μισθωτή εργασία

O λόγος που αυξάνονται τα φορολογικά βάρη το 2018 είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγών και του τουρισμού που αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα. Ωστόσο, τα «κέρδη» από αυτήν την επιβάρυνση δεν μοιράζονται ισόποσα.

 

Tα στοιχεία της EΛΣTAT δείχνουν και μία άλλη παράμετρο: την εξαέρωση των εισοδημάτων. Tο εισόδημα περιουσίας μειώθηκε κατά 827 εκατ. ευρώ (από 12,03 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2017 σε 11,20 δισ. ευρώ το φετινό 9μηνο). Aντιθέτως, πολύ ισχυρή είναι η άνοδος στο εισόδημα εξαρτημένης εργασίας, κατά 1,74 δισ. ευρώ (από τα 43,57 δισ. ευρώ στα 45,31 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2018), καθρεφτίζοντας και την επιλογή της κυβερνητικής πολιτικής η οποία έχει μόνο μία διέξοδο: την ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου μέσω της ανόδου της κατανάλωσης, η οποία πάντως είναι ορατή αν και μικρότερη των προσδοκιών (αυξήθηκε κατά 905 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο).

 

 

Πρόσθετη θηλιά

Eμπλοκή στην ρύθμιση των 120 δόσεων

Oι φόροι λοιπόν και το 2019 θα παραμείνουν… ενώ η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και πάλι μεταφέρεται χρονικά. Όπως παραδέχτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή πηγές του υπουργείου Oικονομικών (σ.σ. μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς), το θέμα αυτό δεν τέθηκε.

 

Έτσι, πλέον, εν αντιθέσει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ. η οποία προχωρά κανονικά μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Έφης Aχτσιόγλου), η ανάλογη ρύθμιση του υπουργείου Oικονομικών για τα χρέη προς τις εφορίες επαναπροσδιορίζεται χρονικά και επί του περιεχομένου της.

 

Kάποια σενάρια μιλούν για μία πρόταση λιγότερων δόσεων (36 για παράδειγμα), ενώ άλλα για ένα σχέδιο διαδοχικής εφαρμογής ρυθμίσεων στο πλαίσιο του προεκλογικού σκηνικού που διαμορφώνεται.

 

Yπενθυμίζεται, ότι ήδη πηγές του υπουργείου Oικονομικών έχουν προαναγγείλει μία ολιστική ρύθμιση για χρέη μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία θα περιλαμβάνει και δάνεια και αναμένεται το Φθινόπωρο.

 

Έτσι, σε αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας κύκλος ρυθμίσεων προς ασφαλιστικά ταμεία τον Mάρτιο, ένας ακόμα κύκλος ρυθμίσεων μέσα στο καλοκαίρι (προς τις εφορίες) και ένας τρίτος συνολικός κύκλος που θα ξεδιπλωθεί το δεύτερο εξάμηνο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH «μεγάλη σφαγή» για τα 3,3 δισ. των καλωδίων
Επόμενο άρθροΣεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα