Σταθερές τις προοπτικές της Ευρωζώνης για το 2019 διατηρεί η Moody’s, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά από το 2007 κανένα από τα μέλη της νομισματικής ένωσης δεν εμφανίζει αρνητικό outlook.

 

Παρόλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει και προειδοποιεί για σοβαρούς παράγοντες αβεβαιότητας, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλές.

 

15 από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν θετικές προοπτικές (outlook) στην αξιολόγησή τους από τον οίκο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη εμφανίζουν σταθερές προοπτικές.

 

«Αν και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2019, παραμένει αρκετά ισχυρή, ώστε να λειτουργεί υποστηρικτικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών- μελών» σχολίασε ο Στέφεν Ντικ, στέλεχος της Moody’s.

 

Εμπορικός πόλεμος και παγκόσμια ανάπτυξη απειλούν τη ζώνη του ευρώ

 

Σημαντική απειλή το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η στροφή στον προστατευτισμό χαρακτηρίζει ο οίκος, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και τη διάθεση για επενδύσεις. Παρά τις προσπάθειες επίλυσης των εμπορικών διαφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίμνας, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Κάτι τέτοιο θα έπληττε σε μεγαλύτερο βαθμό τη Γερμανία και τη Σλοβακία, τονίζει η Moody’s.

 

Υψηλή παραμένει και η αβεβαιότητα σχετικά μετο Brexit. Οι πλέον εκτεθειμένες χώρες σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία είναι εκείνες με τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς δεσμούς με το Λονδίνο – ήτοι η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία , η Kύπρος και η Μάλτα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Ικανοποιητικά εξελίσσεται η υλοποίηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής»
Επόμενο άρθροΠαραμένει στο νοσοκομείο ο Δώνης