Στα επίπεδα του 2005 έχει υποχωρήσει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου όχι όμως και το περιθώριο (spread).

 

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και η προσδοκία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors οδήγησαν σήμερα την απόδοση του 10ετούς ομολόγου  στο 3,37%. Με το επιτόκιο αυτό δανείζονταν η Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2005.

 

Ωστόσο τότε το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα (στη δεκαετία) ήταν μεγαλύτερο μόλις κατά 0,13% σε σύγκριση με αυτό της Γερμανίας – το οποίο κυμαίνονταν στο 3,15%-, ενώ σήμερα παραμένει υψηλότερο κατά περίπου 3,3%, όση δηλαδή είναι η διαφορά απόδοσης του ελληνικού από το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο.

 

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία κυμαίνεται στο 2,16% από 2,17% την Παρασκευή.

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,27% από 3,31% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,059% % να περιοριστεί στο 3,21% από 3,26%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1304 δολ. από το επίπεδο των 1,1298 δολ. που άνοιξε η αγορά.

 

Η κριτική του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ στην πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά το δολάριο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η πολιτική που έχει υιοθετήσει η Fed δεν είναι κατάλληλη, επισημαίνοντας ότι αν η Fed δεν είχε προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν υψηλότερος του 4% και οι τιμές των μετοχών θα ήταν σημαντικά υψηλότερες. Αρνητικά επηρέασε το αμερικανικό νόμισμα και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Πανεπιστημίου Michigan ο οποίος σημείωσε τον Απρίλιο υποχώρηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Από την άλλη πλευρά θετή για το ευρώ ήταν βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη η οποία παρουσίασε το Φεβρουάριο μηνιαία υποχώρηση μικρότερη (-0,2%) των εκτιμήσεων (-0,5%) και σε ετήσια βάση κατέγραψε τη μικρότερη ετήσια μείωση (-0,3%) από τον Οκτώβριο 2018.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,117%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,196%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,227%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπιτάχυνση στη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το φάρμακο ζήτησε ο Ξανθός
Επόμενο άρθρο“Χάλκινη” η Κουτσογεωργοπούλου στο Παρίσι