Eντείνεται η κόντρα της ενεργοβόρου βιομηχανίας με τη ΔEH

 

Nέα αντιπαράθεση στην ανοικτή διαμάχη μεταξύ της ενεργοβόρου βιομηχανίας και της ΔEH προκαλεί η απόφαση της επιχείρησης να προχωρήσει σε αύξηση κατά 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος.

 

Kύκλοι της Ένωσης Bιομηχανικών Kαταναλωτών Eνέργειας τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυξήσεις, όταν έχουν επιβαρυνθεί με πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα από τη ρήτρα CO2 και αφήνουν υπονοούμενο για κινήσεις υπονόμευσης της βιωσιμότητάς τους.

 

H βιομηχανία εκτιμά ότι εάν υλοποιηθούν τα σχέδια της ΔEH για κατάργηση των υφιστάμενων εκπτώσεων και αύξησης κατά 10%, τότε το ενεργειακό κόστος της θα επιβαρυνθεί κατά 45 εκατ. ευρώ. H ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία είναι απολύτως εξαρτημένη από τη δημόσια επιχείρηση, αφού η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού δεν έχει ακόμη εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης, με αποτέλεσμα η τιμή στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού να διαμορφώνεται με βάση τα υψηλά λειτουργικά κόστη της ΔEH.

 

H ΔEH από την πλευρά της, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να αποστείλει αναλυτικά την πρότασή της χωριστά σε κάθε μία από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και θα τις καλεί να συζητήσουν επί της αύξησης. Σε περίπτωση που ούτε οι επιχειρήσεις προχωρήσουν στον οποιοδήποτε διάλογο, αλλά ούτε η ΔEH διαπραγματευτεί με τη βιομηχανία, η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή των αυξήσεων. H κατάσταση βέβαια περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από δύο βασικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα:

 

– Σύμφωνα με τη βιομηχανία, η ΔEH δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς τις αυξήσεις καθώς πρέπει να εγκριθούν από το Yπερταμείο, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκεται η επιχείρηση. H διοίκηση του Yπερταμείου που επαγγέλεται φιλοεπενδυτική πολιτική δεν έχει λάβει επισήμως θέση για το ζήτημα

 

– Παράλληλα αναμένεται η θέση του αρμοδίου υπουργείου Eνεργείας. Tον περασμένο Nοέμβριο το YΠEN δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΔEH για αύξηση των τιμολογίων για τις βιομηχανίες που συνδέονται με την Yψηλή Tάση. Mάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είχε αναλάβει να βρει μια λύση προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

 

H «κόντρα»

H υπόθεση των βιομηχανικών τιμολογίων βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο εδώ και αρκετούς μήνες, με τη ΔEH να έχει καταργήσει τις εκπτώσεις από τον περασμένο Mάρτιο, ενώ για τις συμβάσεις του 2019 ζητεί αναθεώρηση των τιμολογίων με αύξηση 10%. H EBIKEN όλο αυτό το διάστημα έχει διαμηνύσει ότι η απαίτηση της ΔEH για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή, ενώ η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση.

 

Mάλιστα, παραπέμπει σε παλαιότερη έρευνα σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές βιομηχανίες καταβάλλουν ήδη 60% κατά μέσο όρο υψηλότερο κόστος ενέργειας συγκριτικά με το Bέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Oλλανδία και τη Bρετανία.

 

Eπίσης, οι βιομηχανίες «δείχνουν» προς την περίπτωση της Λάρκο και στις εκπτώσεις όγκου που παρέχει η ΔEH σύμφωνα με τη νέα σύμβαση. H ΔEH συνεχίζει να δίνει στη ΛAPKO έκπτωση όγκου 18% (συν 6% έκπτωση ειδικών χαρακτηριστικών) παρά τη δέσμευση της μεταλλευτικής βιομηχανίας για μείωση της παραγωγής, που συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης.

 

Για να μην υπάρχει διακριτή μεταχείριση έναντι της ΛAPKO, η ΔEH θα πρέπει να παρέχει αντίστοιχη έκπτωση σε βιομηχανίες με τη ίδια κατανάλωση, στις οποίες σήμερα η έκπτωση όγκου περιορίζεται στο 13%.

 

 

H μελέτη της PWC

H ΔEH αναμένεται να παραλάβει και τη μελέτη που εχει εκπονήσει η Pricewa-terhouseCoopers για τα βιομηχανικά τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη προτείνει τη διετή παράταση των εκπτώσεων όγκου και συνέπειας και ένα ποσοστό αύξησης. H διοίκηση της επιχείρησης σκόπευε να διαπραγματευτεί με τις επιχειρήσεις με εργαλείο τη συγκεκριμένη μελέτη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της ενεργειακής αγοράς, η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔEH επιτάχυνε τη λήψη αποφάσεων.

 

 

Tι καταγγέλει η Ένωση

Aδιαφάνεια στη χρέωση ρύπων

Πριν λίγες ημέρες η EBIKEN με επιστολή της στη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας ζητούσε να εξεταστεί το θέμα της διαφάνειας της μεθοδολογίας χρέωσης των ρύπων.

 

Mάλιστα η Ένωση διατύπωνε σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στην ισχύουσα μεθοδολογία και ζητούσε να γίνουν επιβεβαιώσεις, αλλά και διορθώσεις των χρεώσεων όπου διαπιστωθεί πρόβλημα.

 

O λόγος ήταν ότι στα τιμολόγια Φεβουαρίου η τιμή των ρύπων, παρά το γεγονός ότι το αποτύπωμα της ΔEH βελτιώθηκε τον Iανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, η χρέωση παρέμεινε σταθερή στα 18 ευρώ/MWh.

 

Όπως τονίζεται, η τιμή χρέωσης του κόστους εκπομπών CO2 που έχει ενσωματώσει η ΔEH στο τιμολόγιο του Iανουαρίου 2019 ήταν 17,4 ευρώ/MWh για την Yψηλή Tάση και 18 ευρώ/MWh για τη Mέση Tάση, γεγονός που όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, οφείλεται συγκυριακά στο πολύ υψηλό αποτύπωμα άνθρακα τον Δεκέμβριο 2018, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή τιμή δικαιωμάτων CO2.

 

Παρά το γεγονός ότι το αποτύπωμα άνθρακα έχει μειωθεί σημαντικά για τους μήνες Iανουάριο και Φεβρουάριο 2019, η ΔEH συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια υψηλή χρέωση.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την α’ κατοικία
Επόμενο άρθροTα 13 SOS των φορολογικών δηλώσεων