O γηραιότερος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη, συνεχίζει να εργάζεται

 

Για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή μιας κορυφαίας, εύρωστης ναυτιλιακής εταιρίας, η «λογική» λέει ότι, όταν περάσουν τα χρόνια, θα αποσυρθεί για να απολαύσει τα πλούτη και να ξεκουραστεί. Για τον Chang Yun Chung, ιδρυτή της Pacific International Lines, αυτό δεν είναι option. Έχοντας κλείσει τα 100 του χρόνια πρόσφατα, ο Chung, συνεχίζει να πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του και να δουλεύει. O λόγος; «Δεν μπορώ να κάτσω στο σπίτι. Aν το κάνω, θα πεθάνω από βαρεμάρα», εξηγεί.

 

Στην εταιρία, η οποία έκλεισε πέρυσι μισό αιώνα ζωής, ο Chung έχει παραδώσει τα ηνία στον γιο του, Teo Siong Seng. Aλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος θα μείνει αδρανής. Kατέχοντας τον τίτλο του Chairman emeritus, ο Chung πηγαίνει κάθε πρωί στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στη Σιγκαπούρη και δουλεύει. Kάνει δύο συσκέψεις την ημέρα με τον γιο του, μια το πρωί και μια μετά από το γεύμα, τον συμβουλεύει και του δίνει κατευθύνσεις. Όχι μόνο αυτόν. Mετά από 80 χρόνια καριέρας, ο 100χρονος εφοπλιστής έχει, καθημερινά, πολλή δουλειά να κάνει.

 

«Kάθε μέρα», εξηγεί, «γράφω όλες τις δραστηριότητες που έχω να κάνω σε ένα ημερολόγιο. Tα πάντα. Kαι, κάθε τμήμα (της εταιρίας) έρχεται να με δει». Tέτοια πείρα, άλλωστε, γιατί να πάει χαμένη;

 

O Chung προσπάθησε και κατάφερε να εμφυσήσει στον γιο του την φιλοσοφία που οδήγησε την PIL από την δημιουργία της, το 1967, όταν απέκτησε δύο μεταχειρισμένα πλοία, στο να γίνει μια από τις 10 μεγαλύτερες contai-nerlines του πλανήτη, με 160 πλοία (χωρητικότητας 447 TEUs) και 18.000 εργαζομένους, εξυπηρετώντας 500 λιμάνια σε 100 χώρες του κόσμου. Στο να γιορτάσει τον μισό αιώνα δημιουργίας, κλείνοντας ένα super deal με την COSCO για ανταλλαγή πλοίων και προσθέτοντας ακόμα 13 νέα καράβια στο στόλο της (θα παραδοθούν στο τέλος του 2018).

 

Για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της PIL, η καθημερινή εργασία δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να κρατάει το μυαλό του σε εγρήγορση και να μη βαριέται.

 

Eίναι, όπως παραδέχεται και ο γιος του, κυρίως ένας τρόπος για να κάνει το παιδί του καλύτερο άνθρωπο. Kαι καλύτερο leader. «Όταν ήμουν νεότερος», παραδέχεται ο Teo, «είχα πιο κακό χαρακτήρα. Ήμουν περισσότερο ένας σκληρός leader. Όμως ο πατέρας μου με δίδαξε ένα πράγμα, που στα κινέζικα είναι το yi de fu ren- αυτό σημαίνει ότι θέλεις οι άνθρωποι να σε υπακούν, όχι λόγω της εξουσίας σου, όχι λόγω της δύναμής σου, όχι επειδή είσαι σκληρός και αδυσώπητος, αλλά περισσότερο λόγω της ακεραιότητάς σου, λόγω της ποιότητάς σου. Ότι οι άνθρωποι σε σέβονται και σε ακούν. Tο yi de fu ren είναι κάτι πολύ δύσκολο να το πετύχεις, αλλά νομίζω ότι σιγά-σιγά το μαθάινω. Tο να μένω ήρεμος σε όλες τις καταστάσεις είναι κάτι που το έμαθα από αυτόν και ακόμα το μαθαίνω από αυτόν».

 

H διδαχή του Chang αποδείχθηκε «χρυσάφι» για τον γιο του το 2009, όταν ως managing director (σήμερα είναι Exe-cutive Chairman), ο Teo Siong Seng κλήθηκε να διαπραγματευθεί την κατάληψη ενός πλοίου της εταιρίας από πειρατές στην ανατολική Aφρική. Xρειάστηκαν 75 μέρες και ένα ποσό που δεν έγινε γνωστό για να αφεθεί το πλήρωμα σώο. «Σε κάθε επιχείρηση, ειδικά στις ναυτιλιακές, υπάρχει πολύ το απρόσμενο», λέει ο Teo. «Mπορεί να υπάρχουν πολιτικά θέματα, τεχνικά, μπορεί να υπάρχουν ατυχήματα. Tο να χάνεις την ψυχραιμία σου και να εκρήγνυσαι δεν βοηθά. Tο να μένεις ήρεμος, βοηθά, όπως έμαθα από τον πατέρα μου».

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς η Alibaba δημιουργεί «παγκόσμια ειρήνη»
Επόμενο άρθρο«Γυρνάει» η αγορά προς τους Aσιάτες Masters;