Τον Αύγουστο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 1,6 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 262 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2017, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία οφείλεται στις μειωμένες εισπράξεις από κέρδη, μερίσματα και τόκους.

 

Παράλληλα, σημειώθηκε οριακή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρέμεινε περίπου αμετάβλητο.

 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών σημείωσε μικρή αύξηση παρά την επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν, ως απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις εξαγωγές.

 

Σημειώνεται ότι σε σταθερές τιμές οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 15,8% (οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 18,8%) και οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,1% (οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 11,5%).

 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, που οφείλεται κυρίως σε επιδείνωση του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

 

Αντίθετα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο μεταφορών βελτιώθηκαν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροOι αναχρηματοδοτήσεις και τα «συν 8 εκ.»
Επόμενο άρθροΣπυράκη: Τσίπρας-Καμμένος κοροϊδεύουν τους πολίτες