Προσηλωμένη στην τακτική της προκλητικής ρητορικής η Άγκυρα, επαναλαμβάνει τις αξιώσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο στις συναντήσεις που είχαν οι Τούρκοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την γείτονα χώρα, την αποκλιμάκωση της έντασης.

Και ενώ ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος Ζοζέπ Μπορέλ βρίσκεται για δεύτερο 24ώρο στην Άγκυρα, την σκυτάλη των απειλών από τουρκικής πλευράς πήρε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές αξιώσεις, επιχειρώντας να αποφύγει την συζήτηση για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Όπως ξέρετε, υπάρχουν νησιά των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται. Υπάρχουν βραχονησίδες και βράχοι. Πάνω σε ορισμένους από αυτούς οι Έλληνες γείτονές μας κάνουν επισκέψεις στο υψηλότατο επίπεδο εκεί, με υπερβολικές επιδείξεις» τόνισε ο Ακάρ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε νέο μήνυμα προειδοποίησης προς την Άγκυρα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος».

Ο κ. Μπορελ λίγες ώρες πριν, είχε ακούσει τον Μ. Τσαβουσογλου να ζητά από την Ε.Ε. ίσες αποστάσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία και να απειλεί ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε πιθανή επιβολή κυρώσεων.

«Μιλάμε, δυστυχώς, για μια χώρα ταραξία η οποία διεκδικεί να θέσει υπό την κυριαρχία της όλη την Ανατολική Μεσόγειο και υπό τον έλεγχο της ένα σύνολο χωρών που διαβρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι και αδιανόητο και απαράδεκτο» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Η Ελληνική Λύση καλεί για ακόμα μια φορά τον πρωθυπουργό να καταθέσει συντεταγμένες και να χαρακτηρίσει ως Casus Belli οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Τις τελευταίες ώρες το Ελληνικό Επιτελείο παρακολουθεί κάθε κίνηση που γίνεται από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο μετακίνησε πολεμικά πλοία σε ναυστάθμους στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Πάντως μια εκ των Τουρκικών φρεγατών έχει βάλει πλώρη προς τ’ ανοιχτά της Λιβύης κι εκεί θα συναντήσει ακόμη τέσσερα ίδια πλοία της Τουρκίας που παραμένουν στο Λιβυκό σχεδόν έξι μήνες.

Πήγη:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣεισμός 4,1 Ρίχτερ στα Ψαρά
Επόμενο άρθρο«Πετύχαμε μεταρρυθμίσεις που ανατρέπουν κατεστημένα πολλών ετών»