Ολοκληρώθηκε η παρουσία στην Ελλάδα των τεσσάρων άγριων ζώων (δύο λιοντάρια και δύο τίγρεις) που εντοπίστηκαν στο τελωνείο του Προμαχώνα σε κλουβιά.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε τα ζώα προέρχονταν από πάρκο άγριων ζώων στη Σλοβακία και είχαν προορισμό Πάρκο Άγριας Πανίδας στα Τίρανα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ζώα εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω του τελωνείου του Προμαχώνα και βγήκαν από το τελωνείο των Ευζώνων, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τελωνείου Ευζώνων, Γιάννη Καρακασίδη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, «διάλεξαν αυτή τη διαδρομή για να μην μπλέξουν από τρίτες χώρες που δεν έχουν κτηνιατρικό έλεγχο ήρθαν μέσω χωρών της ΕΕ». Ο κ. Καρακασίδης συμπλήρωσε ότι είναι κάτι που συνηθίζεται, αφού δεν υπάρχουν σε όλους τους τελωνειακούς σταθμούς κτηνιατρικοί έλεγχοι.

«Μπήκαν από Προμαχώνα στην Ελλάδα, πέρασαν και από το τελωνείο των Ευζώνων, κατευθύνθηκαν μέσω Βόρειας Μακεδονίας, με τελικό προορισμό τους τα Τίρανα σε Πάρκο Άγριας Πανίδας. Ουσιαστικά έκαναν ανταπόκριση πριν από τον τελικό τους προορισμό» πρόσθεσε.

Οι υπάλληλοι που έκαναν τους απαιτούμενους ελέγχους, διαπίστωσαν ότι τα έγγραφα μεταφοράς ήταν νόμιμα και άφησαν το φορτηγό να φύγει.

Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για μεταφορά τους σε νησί των Κυκλάδων, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, με τα τέσσερα ζώα να φτάνουν στον τελικό τους προορισμό.

Ζήτησαν παρέμβαση εισαγγελέα

Ωστόσο, το θέαμα με τα αιλουροειδή να είναι κλεισμένα σε μικρά κλουβιά –ακατάλληλα για το μέγεθός τους, αλλά και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί άγριας ζωής και την προστασία της είναι πολύ αυστηρή, προκάλεσε τις αντιδράσεις φιλόζωων.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη ζήτησε και την παρέμβαση εισαγγελέα για να διακριβωθεί τι έχει συμβεί.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣοβαρό επεισόδιο στο Βόλο ανάμεσα σε 16χρονο και δυο επαγγελματίες
Επόμενο άρθροΤα νέα κρούσματα κορωνο’ι’ού στη Μαγνησία και που θα γίνουν δωρεάν rapid tests την Τετάρτη στο νομό