Σήμερα αναμένεται να κυρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία από την ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του πρωτοκόλλου συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, Ελλάδας – ΗΠΑ. Η συζήτηση ξεκίνησε το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία, όπως ορίζει το άρθρο 27 του Συντάγματος. 

Υπέρ έχουν ταχθεί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της κύρωσης, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία. Κατά έχουν ταχθεί ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25. Επιφύλαξη δηλώνει η Ελληνική Λύση.

«Κοινωνία συμφερόντων», χαρακτήρισε την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και χαρακτήρισε τη Συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντική, επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.

«Η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της χώρας», είπε ο Νίκος Δένδιας, που δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι «το μεγαλύτερο όπλο της χώρας είναι η αρραγής εθνική της ενότητα».

Το MεΡΑ 25 θα καταψηφίσει την συμφωνία για τις βάσεις γιατί «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να υπεραμυνόμαστε του εθνικού μας εδάφους» τόνισε στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Κανείς δεν διαφωνεί με όσα συναινετικά και ενωτικά αναφέρατε πριν από λίγο», είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δενδια, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της κύρωσης του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Όμως πώς θα μπορούσα να συναινέσω σε κάτι όταν δεν ξέρω τι ακριβώς υλοποιείται;» συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Δεν μας ενημερώσατε ως προέδρους κομμάτων ποτέ για το τι συζητάτε στο παρασκήνιο».

Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ, με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων.

Για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι αναγκαία «ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» αλλά και για «να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».

Το πρωτόκολλο τροποποίησης της αμυντικής συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου του 2019, στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο στην ελληνική πρωτεύουσα και στο πλαίσιο του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας.

Η συμφωνία προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες νέων ρυθμίσεων. Αφενός διαγράφονται τοποθεσίες και εγκαταστάσεις, όπου εδώ και χρόνια δεν υφίσταται πλέον αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ή αμερικανική παρουσία. Αφετέρου προβλέπονται δραστηριότητες και χρήση εγκαταστάσεων στις οποίες έχει αναπτυχθεί η αμυντική συνεργασία, ήδη τα τρία τελευταία χρόνια.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

Στις 18.30 το απόγευμα προγραμματίζεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, στην οποία συμμετέχουν εργατικά σωματεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, και φορείς του λαϊκού κινήματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑ. Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: Ανάταξη και επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου