Περιλαμβάνει αιολικούς σταθμούς σε νησίδες στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού – Αστυπάλαιας – Καλύμνου και Κώ συνολικής ισχύος 582 μεγκαβάτ

 

Ολοκληρώνεται την Πέμπτη η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του «Aegean Project» θέτοντας το έργο της Eunice Energy Group στο Νότιο Αιγαίο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, σε διαδικασία υλοποίησης.

 

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών σε 14 ακατοίκητες νησίδες που βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού – Αστυπάλαιας – Καλύμνου και Κώ συνολικής ισχύος 582 μεγκαβάτ. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέονται με την Αττική, δίνοντας την δυνατότητα σύνδεσης και με το ηλεκτρικό σύστημα Λέρου – Καλύμνου – Κώ – Νισύρου – Τήλου.

 

Η Μελέτη θα συζητηθεί στις 7 Μαΐου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, καθώς θα καταλήγει στο Λαύριο το σύστημα των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέει τα πάρκα με το ηπειρωτικό δίκτυο.

 

Η ακτινογραφία του έργου

Τα πάρκα ομαδοποιούνται σε τρεις Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).

 

Ο πρώτος ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από 7 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 165 MW, με 39 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες, Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνο, του Δήμου Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και στις Παχειά Ανάφης και Μακρά του Δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

 

Ο δεύτερος ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 261 MW, θα αποτελείται από 4 αιολικά πάρκα με 47 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες Λιάδι, Κίναρος και Λέβιθα του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και στην ακατοίκητη νησίδα Οφιδούσσα του Δήμου Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου.

 

Ο τρίτος ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 60MW, αποτελείται από 3 αιολικά πάρκα με 20 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες Κανδελιούσσα, Περγούσσα και Παχειά Νισύρου του Δήμου Νισύρου της Περιφερειακής Ενότητας Κω.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘεοδωράκης: Αγαπάς τις μεταρρυθμίσεις; Απόδειξη
Επόμενο άρθροΌχημα έπεσε πάνω σε διαδηλωτές