Μήνυμα ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους, «χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την Τύνιδα, όπου συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τυνησίας τη Δευτέρα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η κρίση στη Λιβύη, καθώς και οι διμερείς σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Τυνήσιος ομόλογός του, Νουρεντίν Ερράυ, υπέγραψαν συμφωνία για την περαιτέρω διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών.

Η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζοντας τις χώρες που συνορεύουν αλλά και επηρεάζουν αποφασιστικά τις εξελίξεις στην Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή. «Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη».

«Η Τυνησία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Νουρεντίν Ερράυ.

Οι ελληνικές θέσεις αναδεικνύουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας μετά την υπογραφή των ανυπόστατων τουρκο-λιβυκών συμφωνιών. Σε κάθε περίπτωση προτάσσεται η διπλωματία, όμως η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

«Δεν έχουμε μόνο την αποτρεπτική ισχύ, έχουμε και την διπλωματία» διαμήνυσε από την Καβάλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε κίνηση από την Τουρκία για να κινηθούμε», πρόσθεσε και πρότεινε «τις ελληνοτουρκικές διαφορές να τις κάνουμε ευρωτουρκικές», επισημαίνοντας ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά και την Ευρώπη.

Λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ακριτικό Αγαθονήσι.

«Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη όμως να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η τύχη της Αγίας Σοφίας κρίνεται από την επικείμενη απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας. Η «Ένωση Κοινοφελών Ιδρυμάτων», που ανακίνησε το θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκπροσωπώντας εθνικιστικούς μουσουλμανικούς κύκλους, ανακοίνωσε τη συλλογή υπογραφών σε 55 επαρχίες της Τουρκίας.

Το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων θα βρεθεί στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Νίκος Σταυρουλάκης

Σχετική είδηση: Επαφές Δένδια στην Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤα σύνορα της ανοίγει η χώρα από 1/7 – Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου – Ποιες χώρες δεν πήραν “ελευθέρας” (video)
Επόμενο άρθροΓια να πετύχεις, θα πρέπει να είσαι δυο φορές καλύτερος απ’ ό,τι ένας λευκός