Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα στη Βουλή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα. Το ΚΚΕ έχει ζητήσει Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επί άρθρων του νομοσχεδίου που θα διεξαχθούν αύριο το μεσημέρι στις 12.

Αργά το απόγευμα, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, έχουν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και στη Βουλή.

Η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο λιτός τίτλος του νομοσχεδίου δικαιώνει την ουσία του. Αναβάθμιση του σχολείου, υλική, δομική και θεσμική. Αλλά κυρίως αναβάθμιση ποιοτική. Αναμόρφωση των προγραμμάτων, εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού έργου σε νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια και μια σειρά από σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμιά μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι η επιδημία του κορονοϊού καθυστέρησε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά δεν εμπόδισε τον διάλογο με τους φορείς και τη δημόσια διαβούλευση. «Παρά τις ρητορικές εξάρσεις περί δημοκρατίας σε καραντίνα, η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός λειτούργησε και λειτουργεί και μπόρεσε στην περίπτωση αυτού του νομοσχεδίου να είναι και αληθινά παραγωγικός», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ήταν «κατάκτηση η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση» ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους, που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα. «Στη διάρκεια της κρίσης ο κόσμος της γνώσης στην Ελλάδα έδειξε πρωτοφανή προσαρμοστικότητα στις έκτακτες συνθήκες. Διδασκόμενοι αλλά κυρίως διδάσκοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Για να κάνουν πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, είναι μία κατάκτηση, δεν υποκαθιστά ούτε την αίθουσα, ούτε την τάξη, ούτε το αμφιθέατρο, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο θέμα της αξιολόγησης της συμπεριφοράς των μαθητών, δεν κάνουμε εκπτώσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα της διαγωγής μπορεί να αναγράφεται στους τίτλους σπουδών σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις 4.500 για πρώτη φορά μονίμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο του νέου κοινωνικού συμβολαίου που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, στη νέα εποχή των μεγάλων κινδύνων αλλά και των μεγάλων ευκαιριών και καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ότι «μόλις σπατάλησε μία απ΄αυτές».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ «καταψηφίζει το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι «Μέσα στην καταχνιά που οικοδομείτε, το δίλημμα για τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας για να μπορεί να αναπνεύσει είναι ένα: Σχολείο για λίγους και εκλεκτούς, καπιταλιστική βαρβαρότητα δηλαδή ή Παιδεία των ίσων και των πολλών, μια νέα κοινωνία, η σοσιαλιστική κοινωνία;»

Την ανάγκη να αναγράφεται η διαγωγή στους τίτλους σπουδών τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος καθώς όπως τόνισε πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι κάθε ενέργειά τους έχουν και κάποιο αντίκτυπο.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚατά 60% θα επιδοτούνται από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές
Επόμενο άρθροΣήμερα η ψήφιση του ν/σ για “Αναβάθμιση του Σχολείου”- Πρωθυπουργός : “Η επένδυση στην Παιδεία όρος εθνικής επιβίωσης”.- Ομιλίες πολιτικών αρχηγών.Νέες κινητοποιήσεις (live)