Αύριο η ψήφισή του στην Ολομέλεια

 

Στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

 

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει σήμερα στις δύο μεσημέρι στην επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή, με την ψήφισή του.

 

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας ως 30ό μέλος.

 

Στην επόμενη φάση, όλα τα κράτη-μέλη καλούνται να επικυρώσουν το πρωτόκολλο, το οποίο θα δώσει πλέον τη δυνατότητα στη χώρα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής.

 

Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή πάντως αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς η αντιπολίτευση αναμένεται να κάνει λόγο για μία συμφωνία που δεν ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Τον τόνο έδωσε από χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε και πάλι για κυβέρνηση – κουρελού, για γυρολόγους βουλευτές και για θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης.

 

Καμμένος: Η κύρωση της ένταξης των Σκοπίων στον ΝΑΤΟ απαιτεί 180 βουλευτές

Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στον ΝΑΤΟ «απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών γιατί εκχωρεί κυριαρχία», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, και καλεί τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει μία πρόταση αντισυνταγματικότητας.

 

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣχέση συμφέροντος συνδέει Τσίπρα με Ερντογάν
Επόμενο άρθροΥποχωρούν οι τιμές πετρελαίου