Στη Γερουσία εξελέγη ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισήμως την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

«Δεσμεύομαι να σας εκπροσωπώ με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και με τρόπο που θα σας κάνει υπερήφανους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο 71χρονος Ρόμνεϊ, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.

 

Ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Τζένι Ουίλσον στην πολιτεία της Γιούτας όπου έχει να εκλεγεί Δημοκρατικός στη Γερουσία πάνω από 40 χρόνια.

 

Ο Ρόμνεϊ θα αναλάβει καθήκοντα στη Γερουσία στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019 για εξαετή θητεία. Σφοδρός επικριτής του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ρεπουμπλικάνος είχε χαρακτηρίσει τον μεγιστάνα των ακινήτων «τσαρλατάνο», αν και έκτοτε κατέβασε τους τόνους, τουλάχιστον δημόσια.

 

Τον Ιούνιο εξέφρασε την υποστήριξή του σε κάποια από τα μέτρα του Λευκού Οίκου για την οικονομία, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, ή η απάλειψη «ανώφελων κανονιστικών ρυθμίσεων». Ωστόσο, πιστός στην παραδοσιακή γραμμή της αμερικανικής δεξιάς, η οποία απορρίπτει τον προστατευτισμό, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης (2002-2006) κατήγγειλε την πολιτική του Ρεπουμπλικάνου προέδρου σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ειδικά τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε σε συμμάχους των ΗΠΑ.

 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να μιλάει με ειλικρίνεια, όταν ο πρόεδρος λέει ή κάνει κάτι ρατσιστικό, σεξιστικό, αντιμεταναστευτικό, άτιμο ή επιβλαβές για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς». Τον Ιούλιο, είχε καταδικάσει την «αισχρή» συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Τραμπ μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, ενώ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της Τρίτης, υπερασπίστηκε τα μέσα ενημέρωσης, που γίνονται συχνά στόχος του Ντόναλντ Τραμπ. «Ουδέποτε ένας Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τα αμερικανικά ΜΜΕ “εχθρό του λαού”», έγραψε στον ιστότοπο της εκστρατείας του.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 20 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο η Goldman Sachs
Επόμενο άρθροΗ συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου διαιωνίζει ιστορικές εκκρεμότητες