Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπου ξεναγήθηκε, από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο.

Χθες η κ. Νίκη Κεραμέως, πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και έγινε δεκτή στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Η κ Κεραμέως είχε μια τυχαία συνάντηση με μαθητές του 3ου Λυκείου Αμαρουσίου, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαιδευτική εκδρομή, με τους οποίους κάθισε στα έδρανα της Σχολής.

«Στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης σήμερα, μας υποδέχθηκε εγκάρδια και μας ξενάγησε στους χώρους της Σχολής, που παραμένει κλειστή τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια, και της ιστορικής βιβλιοθήκης, που φιλοξενεί περισσότερα από 46.000 βιβλία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος. Ευτυχής συγκυρία η τυχαία συνάντηση με μαθητές του 3ου Λυκείου Αμαρουσίου, που γέμισαν ξανά ζωή τις αίθουσες της Σχολής», αναφέρει, σε ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα η κ Κεραμέως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε χθες την Ελληνίδα υπουργό στο Πατριαρχικό Γραφείο, παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου αλλά και εκπροσώπων των ελληνικών ΜΜΕ.

Απευθυνόμενος προς την κ. Κεραμέως ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα την υπουργό αρμόδια για την παιδεία στην οποία «διαχρονικά η Μεγάλη Εκκλησία απέδιδε πάντοτε ιδιαίτερη σημασία»

«Εξοχοτάτη, με αισθήματα πολλής αγάπης σας υποδεχόμεθα μαζί με τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στο κέντρο της Ορθοδοξίας, σαν ένα προσφιλές πρόσωπο αλλά και σαν εκπρόσωπο της εντίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως, αρμόδιο για τα θέματα της παιδείας του Γένους, η οποία υπήρξε πάντοτε εις το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τόσον για τα σχολεία και για την νεολαία, την σπουδάζουσα εδώ στο κέντρο, στην βασιλίδα των Πόλεων, όσο και στην ευρύτατη περιοχή της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου πριν ακόμη δημιουργηθούν οι Αυτοκέφαλες εκκλησίες εις τα Βαλκάνια”.
“Παντού, όπου έφθανε η αρμοδιότης της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπήρχε το άγρυπνο βλέμμα της Μητρός Εκκλησίας για τα ελληνικά γράμματα”, επεσήμανε απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η κ. Κεραμέως επισκέφτηκε τα τρία μεγάλα ομογενειακά σχολεία της Κων/πολης, το Ζωγράφειο, τη Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζάππειο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το ενδιαφέρον της υπουργού να δει από κοντά τα ιστορικά αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πόλης όπου συνεχίζει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή να βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.»

Στήριξη των ομογενειακών σχολείων της Κων/πολης

“Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία. Μια πραγματικά ξεχωριστή ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ελληνισμό, να μιλήσουμε για την Ορθοδοξία, και όπως αναφερθήκατε και προηγουμένως, ο Ελληνισμός, η αλήθεια είναι ότι κρατεί εν πολλοίς μέσω της Εκκλησίας, μέσω των σχολείων μας. Είχα μία μοναδική ευκαιρία σήμερα το πρωί, πράγματι, να επισκεφθώ τα σχολεία, το Ζάππειο, το Ζωγράφειο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Καταπληκτικά κτήρια, καταπληκτική ιστορία, πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς. Και σας διαβεβαιώ ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους επέμενα να επισκεφθώ αυτά τα σχολεία ήταν προκειμένου να περάσω και ένα ξεκάθαρο μήνυμα, Παναγιώτατε, στήριξης των σχολείων αυτών.», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε : » Όπως ξέρετε ήδη τους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησης έχουμε ήδη προβεί σε διάφορες ενέργειες ενίσχυσης των σχολείων αυτών. Έχουμε επικοινωνήσει και μαζί για ζητήματα που αφορούν σε σχολεία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.»

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕύκολη νίκη για τη Λειψία, 3-0 τη Βέρντερ
Επόμενο άρθροΝίκη με ασίστ του Κούτρη η Μαγιόρκα, 1-0 την Αλαβές