Την ώρα που 1500 μέλη του προσωπικού των νοσοκομείων, θετικά στον κορονοϊό, βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, η άνιση μάχη συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη. Άυριο ξεκινά η εκπαίδευση του προσωπικού στις δύο επιταχθείσες κλινικές από τις οποίες εξασφαλίζονται 300 κλίνες σε ΜΕΘ. Στην Αττική η πληρότητα στις Εντατικές ξεπερνά το 80%. Καθοριστική για το σύστημα υγείας, που βρίσκεται σε οριακό σημείο, αλλά και για τη διάρκεια της καραντίνας, κρίνεται η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας την εβδομάδα που ξεκινά.

Νοσοκομείο εκστρατείας με γραφεία, χειρουργείο και ΜΕΘ θα λειτουργήσει έξω από το 424. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται ότι χρειάστηκε να αποσωληνωθεί ασθενής από ΜΕΘ για να εισαχθεί άλλος κατά τη χθεσινοβραδυνή εφημερία, κατά την οποία εισήχθη σε Εντατική άλλου τμήματος και 27χρονος.

Τρίτη εβδομάδα καραντίνας και οι διευθυντές των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 1500 ασθενείς καθιστούν εκκωφαντικό το σήμα κινδύνου. Μακάρι να ελευθερωθούν κρεβάτια με μετακινήσεις και όχι νέες απώλειες, αναφέρει η διευθύντρια της Εντατικής του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα. «Δεν υπάρχουν κλίνες, δημιουργούμε σε χώρους όπως μονάδες αυξημένης φροντίδας και αίθουσες χειρουργείου. Για πόσο καιρό κανένας δεν ξέρει. Στα περιφερειακά νοσοκομεία διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, ενώ, όπως καταγγέλλει οι πολίτες κυκλοφορούν κανονικά γιατί δεν έχουν καταλάβει καραντίνα. «Ηρθαν πριν από λίγο θετικοί να πάρουν πληροφορίες για συγγενή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά, και επαναλαμβάνει: Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν.

«Να προλάβουμε το τρίτο κύμα με τριτοβάθμια πρόληψη και να πειστεί ο κόσμος, γιατί πάσχουμε», τονίζει ο διευθυντής Εντατικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.

«Τέτοιο είναι το οριακό σημείο της περιφέρειας όπου ασθενείς διασωληνώνονται σε απλό θάλαμο. Θα χάσουμε όλοι, σημαίνει μεγαλύτερη θνητότητα, ήδη φτάσαμε σε τριψήφιο αριθμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε νέες Εντατικές, ήταν άθλος από 600 να φτάσουν τις 1000″, επισημαίνει ο διευθυντής του Παπανικολάου.

«Πρέπει όλοι στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες να ενώσουμε δυνάμεις»

Ο Νικόλαος Καπραβέλος επιβεβαιώνει 82 εισαγωγές για τρίτη συνεχόμενη εφημερία. Επιβεβαιώνει αγωνία και απελπισία. Όχι μόνο για το έκτακτο περιστατικό 35χρονου αλλά και γιατί «ξημερώματα χρειάστηκε να μεταφερεθεί ασθενής με βελτίωση για να πάρουμε άλλον, έναν 54χρονο που κινδύνευε. Δεν ξέρω άλλο νοσοκομείο που μπορεί να διαχειριστεί τετοια κατάσταση», αναφέρει.

Αυτόματα ραντεβού για τους εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης αλλά και τηλεφωνικό κέντρο και ηλεκτρονική πλατφόρμα, προαναγγέλλει στο μεταξύ ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό.

Ελαφρά μειωμένος ήταν πάντως χθες ο αριθμός κρουσμάτων, με 2.311 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 606 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 382 στην Αττική, 140 στη Πέλλα και 117 στη Λάρισα που σηκώνει το βάρος των 6.500 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη Θεσσαλία. Ελπίδες για ύφεση δημιουργεί η μείωση των ημερήσιων εισαγωγών σε 20 από 30 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Το τελευταίο 24ωρο πανελλαδικά καταγράφηκαν νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, άλλοι 108 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 1.527, ενώ στους 522 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Και τα πάρτι συνεχίζονται

Μετά από καταγγελία, συνελήφθη 18χρονη στη συμπρωτεύουσα, καθώς είχε διοργανώσει πάρτι γενεθλίων στο σπίτι της παρά τα μέτρα που ισχύουν. Στην ίδια επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 3000 ευρώ, ενώ στα 6 άτομα που συμμετείχαν στο πάρτι βεβαιώθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση.

Στα Χανιά, ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης γιόρταζε τα γενέθλια του μαζί με περίπου 10 φίλους. Και σε αυτή την περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 3000 ευρώ και πρόστιμα 300 ευρώ στους καλεσμένους.

ΕΡΤ- Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαρίνα Πελτέκη, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣύλληψη τριών κυνηγών στον Αλμυρό
Επόμενο άρθρο«Καθάρισε» με Νέντοβιτς ο Παναθηναϊκός, 90-67 τον Κολοσσό