H Μεξικανή δημοσιογράφος και συγγραφέας Anabel Hernández που έχει αποκαλύψει τα ναρκω-κυκλώματα της χώρας της έλαβε το βραβείο “Deutsche Welle” στο ετήσιο Global Media Forum που πραγματοποιήθηκε στην Βόννη, στις 27 Μαΐου 2019.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της DW Πίτερ Λίμπουργκ απένειμε στην Χερνάντεζ το βραβείο για την εξαιρετική δέσμευσή της στην ελευθερία της έκφρασης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, των συγκρούσεων και της ατιμωρησίας στην πατρίδα της.

 

Στην εγκωμιαστική ομιλία του ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας (πρώην συνεργάτης της The Guardian και του BBC), Misha Glenny, είπε: «Οι δημοσιογράφοι ζουν στη πιο βίαιη περίοδο στη πρόσφατη ιστορία, επηρεάζοντας έτσι το ανθρώπινο δικαίωμα της κοινωνίας να ενημερώνεται εγκαίρως και ειλικρινά».

 

«Κάθε θάνατος δημοσιογράφου σημαίνει επιπτώσεις σε εκατοντάδες ανθρώπους που παραμένουν σιωπηλοί ενάντια στη βία. Μας απειλούν; Γιατί μας φυλακίζουν; Γιατί θέλουν να μας σιωπήσουν;» δήλωσε η Hernández μετά την παραλαβή του βραβείου.

 

Η Άναμπελ Χερνάντεζ , γεννημένη στο Μεξικό το 1971, είναι διάσημη ερευνήτρια δημοσιογράφος που γράφει για διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση. Κέρδισε διεθνή αναγνώριση μέσω του μπεστ σέλερ της «Los Señores del Narco» (αγγλική έκδοση: «Narcoland»), το οποίο έφερε σε επαφή κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μεξικού και καρτέλ των ναρκωτικών της χώρας.

 

Λόγω της δημοσιογραφικής της δουλειάς δέχτηκε απειλές θανάτου κι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μεξικό το 2015. Έκτοτε ζει εξόριστη στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠροτεραιότητα για τον Αμπέντ η Αγγλία
Επόμενο άρθροΕπαυξημένη πραγματικότητα στη διαχείριση αποθήκης