Ξεκίνησε τις εργασίες του την Δευτέρα το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Τη συνεδρίαση παρακολουθούν πλήθος φορέων, δημοσιογράφων και εκπροσώπων Ακτοπλοϊκών εταιρειών.

 

Σύμφωνα με τον Δήμο Χίου, αποτελεί ιδιαίτερο πλεονέκτημα μία τέτοια συνεδρίαση να λαμβάνει χώρα στο νησί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και θέματα που αφορούν την Ακτοπλοϊκή Διασύνδεση της Χίου με τα υπόλοιπα νησιά του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου αλλά και με τον Πειραιά και τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και την αξιοποίηση του νέου λιμένα των Μεστών. Ο Δήμος σημειώνει ότι χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις για την ακτοπλοΐα και το Λιμενικό Σύστημα της Χώρας. Είναι κομβικής σημασίας η διαβούλευση και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο αλλά και τις ναυτιλιακές εταιρίες.

 

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ Διονύσης Τεμπονέρας, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συνεδρίασης σε ένα νησί όπως η Χίος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι για τους νησιώτες η θάλασσα είναι ότι για τους κατοίκους της πρωτεύουσας το μετρό.

 

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου οι εργασίες θα συνεχιστούν με ημερίδα, το θέμα της οποίας θα είναι: “Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία και Μεταφορικό Ισοδύναμο”, όπου παράγοντες της Ελληνικής Ακτοπλοΐας καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων θα αναπτύξουν τις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός του Μεταφορικού Ισοδυνάμου αποτελεί μέτρο εξίσωσης (για νοικοκυριά, μόνιμους κάτοικους κτλ.) του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο πρώτο φυσικό κατάστημα της Amazon εκτός ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΗ μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας η Κίνα