Με την κατάθεση, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, της αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων, και της μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επάρκεια των συντάξεων, άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Όπως παρατήρησε ο υπουργός, η κατάθεση αυτών των κειμένων «γίνεται για πρώτη φορά ιστορικά» και θα είναι άμεσα διαθέσιμες στους βουλευτές των επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Επιτροπών της Βουλής.

Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι παρελθόν, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο επηρεάζει θετικά το σύνολο της κοινωνίας.

Ο υπουργός σημείωσε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και υπογράμμισε ότι όσοι είναι 30 χρόνια και μία μέρα ασφαλισμένοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί μέσα από τον συμψηφισμό, πρόσθεσε, ενώ από 1/1/2023 που έρχονται αυξήσεις λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ΑΕΠ, θα επιταχυνθεί η γρηγορότερη αύξηση των συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρχει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό ΑΕΠ προκειμένου να πλησιάσουμε τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. ‘Αρα, (το νέο ασφαλιστικό) «διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι μεσομακροπρόθεσμα, το σύνολο της ανταπόδοσης του ασφαλιστικού, δηλαδή η δαπάνη του ασφαλιστικού, που αφορά το κομμάτι της ανταπόδοσης, έρχεται δημοσιονομικά ισορροπημένα, και καλύπτεται από τις εισφορές. «Αυτό σημαίνει απόλυτη εξυγίανση, είπε ο κ. Βρούτσης: «Η ανταπόδοση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας θα καλύπτεται μόνο από εισφορές ενώ η εθνική σύνταξη θα είναι κρατικός προϋπολογισμός».

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023.

Αύξηση θα δοθεί και στην επικουρική σύνταξη, και αυτό αφορά 280.000 συνταξιούχους, είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 5-200 ευρώ ή 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά.

 

Κριτική της αντιπολίτευσης

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας και αυτή είναι η ουσία πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που λαμβάνει τον χαρακτήρα εξαπάτησης, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ τα χρήματα που συνολικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι της χώρας το 2020 σε σχέση με το 2019. Μικραίνει την «πίτα» των συντάξεων και απ’ αυτή τη μικρότερη «πίτα» κάνει μια ανάποδη αναδιανομή. Ουσιαστικά αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στους συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων. Οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα είναι χαμένοι», επεσήμανε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται για όλους. Σας θυμίζω ότι νομοθετήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο. Ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ανώτερες συντάξεις, γιατί αυτές ήταν τότε οι δυνατότητες της οικονομίας. Ένα μέτρο που υπερψήφισε και η ΝΔ. Τώρα καταργείται χωρίς περιστροφές και στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται μία ολόκληρη σύνταξη. Διαψεύδεται πρωταρχικαά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και οι δεσμεύσεις του περί διατήρησης της 13ης σύνταξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνεί επί της αρχής με αυτή. Την έκοψε ολοκληρωτικά το 2012 και ο ίδιος υπουργός την καταργεί δεύτερη φορά, τώρα χωρίς μνημόνια».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Μουλκιώτης έκανε λόγο για κατ’ ευφημισμό μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, καθώς δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι όποιες αλλαγές γίνονται είναι επουσιώδης όπως αναφέρει και στην έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Καρσιώτης αναρωτήθηκε πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 220 εκατ. ευρώ. τονίζοντας ότι έχουμε πλέον τσάκισμα των συντάξεων.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε επιφυλάξεις ζητώντας την πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ η Μαρία Απατζίδη από το ΜΕΡΑ25 τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό πλήττονται οι οικονομικά ασθενέστεροι και πλέον ο κάθε εργαζόμενος καλείται να γίνει μάνατζερ του εαυτού του.

Απάντηση Βρούτση στην κριτική για 13η σύνταξη

Απαντώντας στην κριτική για κατάργηση της 13ης σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Μια 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 970 εκατ.

Δεν ήταν 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα για την προσέλκυση της ψήφου των συνταξιούχων, είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι «όσα χρήματα θα δίνονται, αυτό θα γίνεται με ασφαλιστικούς κανόνες και όχι με όρους κατανομής».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Στόχος μας είναι πάντα η νίκη, είμαστε πανέτοιμοι»
Επόμενο άρθροΑγνώριστη είναι σήμερα η καλλονή του Baywatch